Kenapa Hard Drive C di Windows Tidak Bermula Dengan Huruf A atau B? | OKCS BANGI


Drive C pada komputer berfungsi sebagai storan untuk memasang sistem operasi Windows, manakala drive D atau E pula merupakan storan untuk simpanan data anda selain dari sistem operasi Windows. Drive F atau G pula untuk gajet USB. Pernah tak korang terfikir kenapa “hard drive” pada komputer tidak bermula dengan huruf A, kenapa huruf C?
Jawapannya adalah kerana perkembangan teknologi dalam bidang komputer dan IT. Pertama kali komputer diperkenalkan, kapasiti storan internal tidak sebesar sekarang. Pada awal dahulu, komputer menggunakan floppy disk drive atau lebih dikenali sebagai disket.
Menurut laporan scoopwhoop.com, drive atau storan pertama pada komputer dahulu dikenali sebagai Disk A. Floppy disk memiliki dua saiz ukuran iaitu 5 ¼ dan 3 1/12.
Pada akhir tahun1980, barulah hard drive digunakan pada setiap komputer dan dilabelkan dengan huruf C untuk menyimpan fail-fail atau aplikasi sistem operasi komputer.
Seiring dengan perkembangan teknologi, disket sudah tidak digunakan lagi.
SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

2 comments:

  1. Hard disk dh lama. PC baru muncul 1980an. floppy disket 3.5" dan 5.25" pun baru. https://www.google.com/amp/www.pcworld.com/article/127105/article.amp.html

    Drive A dan B mmg reserve utk removable disk (termasuk disket 5.25 dan 3.5) atas sebab legasi. Sbb dulu tkde CDROM mahupun USB. Guna disket adalah cara utk setup/install OS atau install software. Drive USB tak semestinya F atau G. Yg mmg fixed A dan B utk floppy, C utk harddisk. Yg selain tu kena higher asalkan available, termasuk CDROM. D, E, F, G dan seterusnya sampai Z.setahu saya. wallahua'lam

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 perkara lg, drive C tak semestinya utk windows (atau windows mesti dlm drive C). Drive mana2 pun boleh (C, D, ..). Drive utama dipanggil boot drive. Blh je nak buat 2-3 partition dan install windows dlm drive D, kmudian set D jd boot drive, C utk simpan data. Tapi yg pasti drive C tu reserve utk harddisk (wlaupun partition C tu tkde windows).

      Delete

Copyright © 2013 Ok Computer Solution Bangi