Kenapa Bila Beli Pendrive 2GB Tapi Check Saiz Dia Tulis 1.95GB Je? Lagi 0.5GB Pergi Mana? | OKCS BANGI



Oleh Syazwan Aizad. Sumber Seagate
Pernah tak bila korang beli pendrive atau storan lain dan check saiz dia lepas beli, tak pernah cukup dengan saiz sebenar? Lepas tu rasa macam kena tipu dengan penjual pun ada.

Sebenarnya, perkara ni hanya terjadi kepada pengguna Windows dan beberapa versi lama MacOS kerana sistem operasi ini menggunakan sistem binari.



Sistem Binari vs Sistem Perpuluhan.
Kalau lah masih ingat masa sekolah dulu, dalam mata pelajaran Matematik ada satu subtopik ni “Base Number”,atau Nombor Asas. Ada nombor asas 2, 5, 8 dan 10.

Well, kebanyakkan sistem pengoperasi komputer seperti Windows, BIOSFDISK dan MacOS yang lama menggunakan sistem binari, iaitu nombor asas 2. Ini bermaksud, jika kapasiti 1 TB, sistem akan tunjuk nombor yang agak kecil iaitu 931 GB.


So tak payah risau kalau pendrive korang tunjuk saiz yang agak kecil berbanding dengan saiz sebenar.














SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi





                              












0 comments:

Copyright © 2013 Ok Computer Solution Bangi