SOLVED : LAPTOP NO DISPLAY(TIADA PAPARAN) | OKCS BANGI

REPAIR LAPTOP NO DISPLAY(TIADA PAPARAN) | OKCS BANGI

Minggu ini kami terima laptop yang mengalami masalah tiada paparan (aka no display) laptop Encik Hissam. Encik hissam berasa tidak senang hati dengan masalah tiada paparan 
(no display) pada laptopnya itu kerana banyak kerja yang banyak tertangguh.
Jadi beliau mengambil keputusan mencari kedai repair laptop yang berhampiran rumah beliau di bangi.
Setelah beliau yakin, Encik hissam terus menghantar laptopnya kepada kami ( ok computer solution bangi) dan memceritakan masalah laptopnya tiada paparan (no display )

Setelah kami check laptop encik hissam laptopnya mengalami masalah screen,
laptop tiada paparan ( no display) ada banyak faktor sebenarnyaa.,,




-Screen laptop rosak
(nak pastikan screen rosak? cucuk cable dan terus extend ke monitor screen)

-Ram rosak atau berhabuk
-motherboard problem ( bahagian chipset)

Dengan persetujuaan beliau kami terus tukar screen laptopnya dengan screen yang baru.
Kini Encik hissam boleh menggunakan laptopnya bagi menyiapkan kerja-kerjanya tanpa sebarang masalah.

Jika korang mengalami masalah laptop Tiada paparan ( no display ) seperti Encik hissam, korang boleh terus hubungi kami di 60132986104

Dan anda terus kedai kami dengan mengunakan waze ataupun google map

WHATSAPP KAMI TERUS PUN BOLEH >>>60132986104<<<

PM KAMI DI FACEBOOK  :>>> OKCS BANGI <<< 

WAZE : OK COMPUTER SOLUTION BANGI












                                                                               CUSTOMER REVIEWS

















0 comments:

CARA MENYELESAIKAN MASALAH BLUE SCREEN (SCREEN BIRU) | OKCS BANGI

CARA MENYELESAIKAN MASALAH BLUE SCREEN (SCREEN BIRU) | OKCS BANGI

Adakah anda pernah mengalami masalah screen biru secara tiba-tiba ? blue screen dikenali sebagai BSOD pada laptop atau pc.. Apa itu BSOD?
BSOD adalah ( BLUE SCREEN OF DEATH  } bunyi menyeramkan betul tak?






BSOD ini mempunyai nama rasmi tersendiri iaitu Stop Error atau bug check, ia adalah error screen yang biasa dialami oleh Microsoft Windows apabila mengalami critical error, atau system crash yang tak boleh dibaiki.
tidak kiralah anda mengunakan windows apa window 7 ka window 8 ke mahupun window 10...

Kebanyakkannya masalah BSOD berpunya dari perisian baru (hardware baru ) yang tidak sesuai dengan laptop/pc anda..

Antara kesan-kesan BSOD ini ialah pc anda akan terasa berat dan lembab. Windows anda juga akan sering mengalami crash dan kemungkinan windows anda tidak boleh boot (AKA stack dekat window logo)

Anda perasan tak masa Bluescreen tersebut terdapat code, code yang tertentu, 

Antara code (error code ) yang tertulis ialah :






NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
-Error in berlaku pada HDD, menunjukkan masalah berlaku pada partition atau file system dan bukan pada hard disknya. Mungkin berlaku "bad sector" pada hdd atau penyambung yang longgar pada hdd.
-Penyelesaian, sila periksa kabel SATA (ketatkan) atau juga check partition HDD dengan tool check hdd.
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
-Overclock hardware yang berlebihan, komponen pc yang terlalu panas, BIOS, memory dan cpu ada masalah.
-Hardware yang berkaitan ialah Bios Setting, HFS system (Heat Sink and Fan) dan RAM.
-Penyelesaian, set BIOS motherboard pada default settings. Cuci HFS system. Servis dan cuci ram.

DATA_BUS_ERROR atau PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
-RAM memory atau slot di motherboard ada masalah. Masalah pada hardware antaranya RAM, 
Punca berlakunya adalah kerosakan pada RAM.
-Penyelesaian, servis RAM atau tukar yang baru

FATAL_SYSTEM_ERROR (0XC000021A)
-Masalah install benda baru yang incompatible juga mempunyai harmful content. Masalah pada winlogon.exe. Juga ada ubah fail sistem.
-Penyelesaian, masuk safe mode dan restore balik menggunakan "Last Known Good Configuration" masa tekan F8






























NABLE_TO_LOCATE_DLL (0X0000135)
-Masalah file system yang hilang atau kerosakan pada windows registry.
-Penyelesaian, cari file system yang corrupt atau hilang tersebut melalui internet (dll-files.com) dan copy paste kan dalam sistem32 subfolder. Sekiranya sana jugak Gunakan windows system restore.





Rumusan penyelesaian!

1) Windows corrupt atau dijangkiti virus.
• Repair installation windows dengan menggunakan recovery partition atau CD window. Sekiranya tidak memberi kesan, format sahaja dengan windows yang baru.

2) Driver dan software bermasalah.
• Masuk safe mode dengan menekan butang F8 semasa booting windows, buang driver atau software yang menyebabkan windows mengalami error atau corrupt, kemudian restart pc anda.

3) Hardware terlalu panas.
• Cuci system HSF (Heat Sink and Fan) pc/laptop anda.

4) RAM bermasalah.
• Servis RAM atau tukar baru.



Sekiranya anda tidak juga bejaya menyelesaikan masalah, 
sila call/whatsapp kepada kami untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.

call/wasap : 013-2986104 okcs bangi


PM KAMI DI FACEBOOK :>>> OKCS BANGI <<< 






                                                                                CUSTOMER  REVIEWS 


















0 comments:

REPAIR LAPTOP KAJANG | OKCS BANGI

SERVIS LAPTOP KAJANG | OKCS BANGI


KENAPA LAPTOP KERAP PANAS ?

laptop selalu panas kerana ruang udara pada kipas tertutup dengan habuk yang tebal mengakibatkan kipas dan chipset pada motherboard gagal berfungi dengan baik.
-Ye la kita kalau panas pun susah nak buat kerja betul tak?
-Sama seperti laptop kita.


                                              REPAIR LAPTOP KAJANG
                                              REPAIR LAPTOP KAJANG

                                              REPAIR LAPTOP KAJANG
Selain itu bukan habuk saja yang mengganggu malah thermal paste kering punca laptop cepat rosak (graphic chip burn) ,laptop tertiba jadi no display & pelbagai lagi kerosakkan.
                                            REPAIR LAPTOP KAJANG

APA YANG PATUT ANDA BUAT BAGI MENGELAKKAN PEKARA INI BELAKU ?

-SENANG SAJA
Servis 6bulan sekali sudah memadai bagi mengelakkan kerosakkan seperti chipset burn dan sebagainya.
-Ia seperti kereta ataupun moto diservis bila sampai masanya.
                                             REPAIR LAPTOP KAJANG

Kereta/moto tukar minyak hitam, laptop tukar thermal paste.
(Tak sampai 2jam pun servis laptop ini)

Jika ada sebarang pertanyaan boleh :
call / wasap kami terus di :

call/wasap : 013-2986104 (repair laptop kajang)
PM KAMI DI FACEBOOK :>>> OKCS BANGI <<< 

CUSTOMER REVIEWS
















0 comments:

SOLVED : MASALAH LAPTOP AUTO SHUTDOWN | OKCS BANGI

Servis laptop masalah auto shutdown  & tempat servis laptop sekitar bangi , kajang

Salah sorang daripada customer kami, mengadu masalah laptopnya yang sering auto shutdown( off sendiri) selepas setengah jam bermain game kegemarannya dan ini amat menganggu beliau kerana tarikh pertandingan hampir tiba.

Setelah puas mencari kedai computer , akhirnya beliau membuat keputusan menghantar laptopnya ke kedai kami
OKCS BANGI (CLICK UTK PM KAMI)











Untuk buat checkup masalah auto shutdown.
Setelah kami membuat check pada laptopnya, terdapat habuk yang tebal tersekat pada kipas dan ruang udara keluar,
selain itu thermal paste pada chip graphicnya keras. itulah punca kenapa laptop beliau selalu auto shutdown sendiri..

Setelah kami servis laptop beliau masalah auto shutdown tersebut tidak berulang lagi, Dan kini beliau boleh menyambung bermain game kegemarannya.

Jika korang mengalami masalah auto shutdown yang sama seperti beliau boleh

HUBUNGI KAMI DI :

WASAP / CALL : O13-2986104

ATAU PM FB KAMI : OKCS BANGI (ATAU SINI)





0 comments:

SOLVED : MASALAH MACBOOK OVERHEAT | OKCS BANGI

Servis macbook overheat & dan tempat repair macbook

Minggu lepas kami terima masalah macbook overheat yang dihadapi oleh Encik Kamarulzaman yang datang dari putrajaya..
Beliau menyatakan macbooknya kerap panas dan terpadam sendiri mengakibatkan kerja beliau banyak tertangguh.
Encik Kamarulzaman terus hubungi kami setelah di rekoman oleh kawannya.

Setelah kami check kami dapati macbook encik kamarulzaman penuh dengan habuk serta thermal paste kering mengakibatkan macbook overheat.

Setelah kami servis masalah macbook overheat beliau tidak berulang lagi.

Kini Encik Kamarulzaman boleh menggunakan macbooknya bagi menyiapkan kerja-kerja tertangguh tanpa sebarang masalah.

Jika korang menghadapi masalah macbook overheat call kami di talian
013-2986104


TEKAN SINI UTK CHAT KAMI!!!

>>>TEKAN SINI<<<
>>>TEKAN SINI<<<
>>>TEKAN SINI<<<


Dan anda boleh terus ke waze atau google map ke tempat kami.
waze: OK COMPUTER SOLUTION BANGI
google map: OK COMPUTER SOLUTION BANGI




macbook overheat

0 comments:

Copyright © 2013 Ok Computer Solution Bangi