Macbook pro a1278 service

Macbook pro a1278 service 

Ramai yang tak tahu  yang macbook ini sebenarnya kena service, tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk.
sebagai contoh:












Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset)
benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering.
tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar..
Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta, sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya!

LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi


        

0 comments:

Solved : laptop Asus x455l HDD FAILURE

Laptop asus x455L HDD failure (hdd rosak)

Susah betul cari kedai repair laptop di kajang ini, akhirnya jumpa pun kat google, sampai sesat cari kedai ini..  (en hafiz)

laptop en hafiz mengalami masalah hardisk tak detect serta kerap bluescreen lepas format, susah la mcam ini ada project dan siap lagi, time nak guna la laptop tiba-tiba pulak rosak. pening ar macam ini!.

En hafiz juga telah format laptop dia banyak kali dan masalah ini kerap jadi pada beliau seminggu sekali mesti bluescreen dan kena format
setiap masa jadi bluescreen susah la mcam ini

Setelah troubleshoot oleh technician kami, kami dapati laptop beliau mengalami HDD failure atau dikatakan hardisk rosak,
punca hardisk rosak boleh dikenal pasti, banyak kali bluescreen. slow nak mampus, banyak keluar error, dan format banyak kali pun tetap sama

Setelah tukar hardisk baru, barulah ok laptop beliau seperti macam laptop baru speed pun dah kembali seperti biasa, cuba banyangkan berapa banyak duit habis untuk buat format sahaja.
kalau format harganya pada rm50 kalau format 10kali kan dah kira membazir silap-silap boleh dapat hardisk baru 1TB tuuu

jika anda masalah seperti beliau laptop slow, hang serta slow gilaa.. boleh hantar kepada kami untuk buat checkup!
FREE JEE check laptop!!




LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi


0 comments:

Service laptop dalam masa 2jam


Service laptop dalam masa 2jamRamai yang tak tahu  yang laptop ini sebenarnya kena service, tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk.
sebagai contoh





















Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset)
benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering.
tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar..
Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta, sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya!


LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi



0 comments:

Solved : Laptop Asus A43S tak boleh on

Laptop asus A43s tak boleh on Solved

Laptop Asus saya tiba-tiba tak boleh on, semalam boleh je on stress la macam ni kerja banyak yang belom siap ( En Afiq)

Dengan pantas technician kami terus buat check pada laptop beliau,
tukar chargar baru tetap tak boleh on, kita cuba buat service cleaning pun sama tetap tak boleh on, akhir sekali kita cuba tukar charging jack (DC jack) beliau dengan yang baru, alhamdulillah dapat on semua seperti biasa.

DC jack ataupun Charging port jika anda salah guna adapter charging yang voltage dia lebih tinggi motherboard boleh rosak! serta DC jack boleh terbakar, lagi-lagi kalau guna universal charger, hati-hati dengan voltage kadang-kadang tertinggi.

jika anda ada masalah laptop en afiq tak boleh on, anda boleh hnatar kepada kami untuk buat checkup

checkup FREE sahaja






















































LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi




0 comments:

SSD VS HDD

10 Kelebihan kenapa anda perlu tukar ke SSD (Solid Stage Drive)

1. Solid Stage Drive ataupun nama panggilannya dipanggil SSD mempunyai 20kali ganda laju berbanding hardisk. 

(Kenapa SSD mempunyai 20kali ganda laju berbanding hardisk?)
-SSD menggunakan chip (ia lebih kurang macam pendrive cucuk sahaja terus detect terus boleh buka) berbanding external hardisk lepas cucuk kena tunggu dia detect baru boleh buka data-data yang berada di dalam tu.)

2.SSD juga melajukan boot laptop ataupun computer anda!!!
Contoh : sebelom ini boot windows ambil masa dalam 40-50saat ke 1minit tapi kalau guna SSD
selalunya akan ambil masa 10-15saat lebih pantas berbanding hardisk! lagi-lagi kalau guna dekat macbook!!

Contoh Video.


3.Dapat menjimatkan masa. kenapa dapat menjimatkan masa.
Contoh : Menggunakan software berat seperti adobe photoshop, AI AE final cut pro makan banyak ram dan juga SSD dapat mengcepatkan proses rendering pada video mahupun gambar yang anda edit,

4;Dengan kelajuan SSD ini anda boleh buka multi tab AI AE ataupun final cut pro, dengan ini kerja anda boleh siap triple lebih cepat berbanding biasa!!

5: Bagi gamer pula, proses loding boot time, kejelasan gambar serta takda stack dalam game, Tapi CPU serta GPU memainkan peranan penting setiap game yang anda main.

6. SDD juga dapat menjimatkan battery anda. kerana ia kurang menggunakan power ia lebih mennjimatkan battery laptop anda, lagi-lagi jika anda menggunakan ultrabook pehh memang battery tahan gila punya!!

7.SSD  lebih tahan lasak berbanding hardisk, kenapa kompenan dalam SSD menggunakan chip berbanding hardisk menggunakan piring seperti CD jika jatuh kehilangan data amat tinggi. Berbanding SSD jika jatuh seperti tiada apa-apa yang belaku, tetap berfungi seperti biasa kecuali pecah atau patah SSD tersebut..

8.SSD lebih sejuk berbanding hardisk, hardisk ada spinner atau macam piring CD yang berpusing

9.Dari segi fizikal SSD lebih ringan berbanding hardisk, 

10. Harga SSD kini lebih murah berbanding 3-5 tahun lepas, untuk 120gb anda boleh dapat harga dalam 4++ dan munkin akan turun lagi..

LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi



0 comments:

SOLVED : MASALAH WINDOW CORRUPT


SOLVED : WINDOW CORRUPT | OKCS BANGI


So today i want to share about window corrupt that happen after window update.
before i go more further that she from semenyih ,complain about her laptop have problem window corrupt after window update and this problem make her headache because a lot of work.

after searching computer shop in semenyih, the nearest one is ok computer solution bangi, dan kebetulan kita buka hari ahad.

after that she come to our shop complain that her laptop suddenly can't enter windows after window update,

so the fastest way is format and reinstall window.. 

so after finish reformat window she were very happy can use her laptop and complete her work.
lastly she was very happy and thankful because she found the BEST place for send her laptop.

Finally thank you sis for trust us for solve your laptop problem and thank you for your review..




Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di :WHATSAPP KAMI TERUS PUN BOLEH >>>60132986104<<<

PM KAMI DI FACEBOOK  :>>> OKCS BANGI <<< 







0 comments:

Solved : Repair Macbook Pro Retina A1425 Water Damage

MACBOOK PRO RETINA A1425 WATER DAMAGE (SOLVED)

Fuh merata bro cari kedai komputer yang boleh repair macbook, tapi tak jumpa-jumpa sebenarnya macbook saya ini tertumpah air milo BRO, boleh repair tak?? Kalau pergi center harga macam beli baru, pisang woo mana nak cari duit sebanyak tu, belajar pun belom habis lagi!! -(EN Amir)

 Setelah check oleh Technician kami,  kami dapati water damage teruk gila. 50-50 kalau dapat diselamatkan dan encik amir proceed untuk buat cleaning service cuci bersih gila-gila punya!!

Setelah siap service kami dapati keybaord encik amir memg rosak , charging port rosak Dan berita baik motherboard dan SSD dalam keadaan baik ..

Kira ok alhamdulillah dari kena beli baru -( EN Amir)

Fuhh memang bernasib baik betul!! Dah la final project dalam tu,  kalau tak, pisang nak buat SEMUA semula...













Jika korang mengalami masalah water damage seperti en amir boleh cuba nasib buat service cleaning tak sampai RM 2** pun  buat service ini..
Cumanya bila buat service cleaning ini luck dia 50-50 antara OK atau TAK OK
kalau lepas service cleaning water damage pun sama, maksudnya ada bahagian di motherboard telah shortage dan itu bermakna kena replace bahagian yang shortage tersebut..
kos repair bawah RM1*** je


LOCATION KEDAI?

Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi






0 comments:

Copyright © 2013 Ok Computer Solution Bangi