Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Kelebihan Menggunakan Kad Grafik (Graphic Card) | OKCS BANGI

Kelebihan Menggunakan Kad Grafik (Graphic Card)

Apa itu kad grafik (graphic card)?

Kad grafik (graphic card) adalah kad tambahan (expension card) yang berfungsi 
untuk memproses dan menghasilkan imej untuk dipaparkan pada peranti output 
iaitu monitor. Kad grafik dikenali dengan pelbagai nama antaranya kad pemecutan 
grafik (graphics accelerator card) dan juga adapter grafik (graphics adapter). Pada 
masa sekarang, kad grafik berbentuk kad tambahan yang didatangkan dalam bentuk 
PCI-express. Selain tu, ia juga didatangkan dalam bentuk built-in iaitu disertakan 
bersama dengan motherboard. Kad grafik jenis ini umumnya dipanggil video controller 
ataupun graphic controller.


Kelebihan kad grafik (graphic card)

Banyak kelebihan bila menggunakan kad grafik sebagai contoh dianggap komponen 
terpenting yang diperlukan untuk melakukan kerja-kerja berasaskan grafik seperti editing 
gambar dan video. Selain itu, mereka yang gemar bermain permainan video juga 
menggunakan kad grafik terutamanya permainan video berbentuk 3D.

Panduan membeli kad grafik (graphic card)

Ada beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum membeli kad grafik yang sesuai, antaranya :

Semak kelajuan Unit Pemprosesan Grafik (GPU)

Berfungsi untuk memproses data grafik. Dianggap otak kepada kad grafik. Dua perkara 
yang perlu diambil kira ialah kelajuan jam teras (core clock frequency) yang dinyatakan 
dalam unit megahertz (MHz) dan anda perlu tahu 'pipelines' (penjana laluan) yang 
dinyatakan dalam unit pixel.

Semakin tinggi kelajuan jam teras dan banyak bilangan 'pipelines', semakin berkuasalah 
kad grafik tersebut. Kedua-dua elemen ini didarabkan bagi menghasilkan jumlah bayangan 
yang dijana oleh unit pemprosesan grafik tersebut. Contohnya kad yang mempunyai 8 'pipelines' 
pada 400MHz adalah lebih baik daripada kad grafik yang mempunyai 4 'pipelines' pada 500MHz.



Semak memori Video

Berfungsi untuk menyimpan data grafik secara sementara sebelum diproses. Dinyatakan
dalam unit 'bait'. Semakin besar bilangan 'bait' pada memori video semakin lajulah kad 
grafik tersebut. Jumlah memori yang tinggi sahaja tidak memadai untuk menghasilkan 
grafik yang baik. Ianya perlulah diseimbangkan dengan GPU yang berkuasa.

Comments

  1. sebarang pertanyaan Wasap ke nbr 013-2986104

    ReplyDelete
  2. The modern concept of cryptocurrency is becoming very popular among traders. A revolutionary concept introduced to the world by istraga read more..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi