Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Masalah Blue screen??

Cara atasi skrin biru / Blue Screen Of Death!

Anda pernah menghadapi masalah skrin biru atau dikenali sebagai "BSOD" pada laptop atau pc?


Sekiranya pernah, mari kita selusuri makna BSOD ini dengan lebih terperinci. BSOD ini mempunyai nama rasmi tersendiri iaitu Stop Error atau bug check, ia adalah error screen yang biasa dialami oleh Microsoft Windows apabila mengalami critical error, atau system crash yang tak boleh dibaiki. Semua version dari microsoft Windows biasanya mempunyai masalah ini dari win3.xx, win98, win2000, winXP , win Vista , Windows 7 serta windows 8 dan kemungkinan Windows 10 yang akan diumumkan tak lama lagi.

Kebanyakan masalah BSOD disebabkan oleh pemasangan perisian baru yang tidak serasi atau sememangnya perkakasan baru yang mempunyai pemandu yang tidak betul atau sesuatu yang telah merosakkan sistem.

Antara kesan-kesan BSOD ini ialah pc anda akan terasa berat dan lembab. Windows anda juga akan sering mengalami crash dan kemungkinan windows anda tidak boleh boot sama sekali.

Kebiasaan pengguna pc akan mengambil langkah mudah dengan menggunakan pendekatan "format windows" secara terus. Malahan terdapat pelbagai penyelesaian yang boleh dilakukan sebelum ke pilihan yang terakhir atau dibawa ke kedai untuk membaik pulih.

Seterusnya, saya akan senaraikan pula beberapa error yang akan dipaparkan pada skrin pc sewaktu BSOD berlaku supaya kita tahu secara terperinci “error” yang berlaku.

Antara “error” yang berlaku:

NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
-Error in berlaku pada HDD, menunjukkan masalah berlaku pada partition atau file system dan bukan pada hard disknya. Mungkin berlaku "bad sector" pada hdd dan penyambung yang longgar pada hdd.
-Penyelesaian, sila periksa kabel SATA atau PATA (ketatkan) atau juga check partition HDD dengan tool check hdd.

UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
-Overclock hardware yang berlebihan, komponen pc yang terlalu panas, BIOS mengalami korup, memory dan cpu ada masalah.
-Hardware yang berkaitan ialah Bios Setting, HFS system (Heat Sink and Fan) dan RAM.
-Penyelesaian, set BIOS motherboard pada default setting. Cuci HFS system. Flash semula bios asal. Servis dan cuci ram CPU.

DATA_BUS_ERROR atau PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
-RAM memory atau slot di motherboard ada masalah. Masalah pada hardware antaranya RAM,         RAM memory video card atau memory di CPU processor (L2 cache). Punca berlakunya adalah kerosakan pada RAM.
-Penyelesaian, servis RAM atau tukar yang baru

FATAL_SYSTEM_ERROR (0XC000021A)
-Masalah install benda baru yang incompatible juga mempunyai harmful content. Masalah pada winlogon.exe. Juga ada ubah fail sistem dengan oleh administrator.
-Penyelesaian, masuk safe mode dan restore balik menggunakan "Last Known Good Configuration" masa tekan F8.

Sekiranya anda tidak juga bejaya menyelesaikan masalah, sila call/whatsapp kepada kami untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.




UNABLE_TO_LOCATE_DLL (0X0000135)
-Masalah file system yang hilang atau korup atau kerosakan pada windows registry.
-Penyelesaian, cari file system yang korup atau hilang tersebut melalui internet (dll-files.com) dan copy paste kan dalam sistem32 subfolder. Sekiranya tiada ditunjukkan nama file, barangkali masalah pada registry. Gunakan windows system restore.

Rumusan penyelesaian!

1) Windows corrupt atau dijangkiti virus.
• Repair installation windows dengan menggunakan recovery partition atau CD window. Sekiranya tidak memberi kesan, format sahaja dengan windows yang baru.


2) Driver dan software bermasalah.
• Masuk safe mode dengan menekan butang F8 semasa booting windows, buang driver atau software yang menyebabkan windows mengalami error atau corrupt, kemudian restart pc anda.
• Guna software ini http://www.nirsoft.net/utils/bluescreenview.zip untuk mencari software atau driver yang menjadi punca masalah.

3) Hardware terlalu panas.
• Cuci system HSF (Heat Sink and Fan) pc/laptop anda.

4) RAM bermasalah.
• Servis RAM atau tukar baru.
Penyelesaian alternatif menggunakan perisian!
AntiCrash merupakan salah satu program yang boleh memintas dan mengurangkan sehingga 95,8% kesilapan untuk menjadi skrin biru. Apabila kemalangan berlaku, Anti Crash membetulkan secara automatik, tidak perlu melakukan apa-apa. AntiCrash juga-satunya perisian yang mampu menghalang skrin biru dan “stuck”.


Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi