Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop

Image
Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop
Hari ini admin ingin berkongi sikit masalah laptop hp pavilion 14slow dan hangteruk. Banyak pengunalaptop hp pavilion 14mengadu dan juga mengkritik kenapa laptop hp pavilion 14 ini menjadi slow dan selalu hang.
Puas mencari kedai repair laptop sekitar bangi ini, susah betul nak cari sampai kena google akhirnya jumpa satu nama kedai computer iaitu ok computer solution bangi.
Owner laptop hp pavilion 14 ini mengadu kepada kami laptop hp pavilion 14 beliau kerap hang dan application freeze( maksudnya semua benda tak begerak, kena force shutdown laptop)(tekan button on lama-lama)

Owner laptop hp pavilion 14 ini memberitahu kami sebelom ini laptop hp paviliom 14 beliau 2gb ram dan beliau tukar 2gb jadi 4gb ram, beliau memberitahu laptop dia laju sekejap tak sampai sebulan jadi balik masalah laptop  slow dan hang ini, owner memberitahu dia sangat-sangat STRESS dah la kerja banyak tidak siap, serta masa tengah nak present…

Cara Mengatasi Masalah Macbook Pro Tidak Dapat Startup

Cara Mengatasi Masalah Macbook Pro Tidak Dapat Startup


Salam semua, Kali ini kami ingin berkongsi bagaimana cara untuk mengatasi masalah macbook pro tidak dapat startup.  Cara yang digunakan adalah dari 'try and error' sahaja.                                     

                               

Sebelum itu anda hendaklah mempunyai alat atau 'tool' untuk membuka macbook anda. Alat yang di maksudkan ialah skrew driver. Jika dah sediakan tool anda boleh mula dengan membuka penutup belakang macbook anda. Lepas tu anda buka RAM dan tukarkan RAM 1 pada kedudukan slot RAM 2 dan RAM 2 pada kedudukan slot 1. Senang cakap tukar kedudukan RAM. Jika macbook anda cuma menggunakan satu slot RAM, cuma pindahkan ke slot yang kedua. Selepas tukar kedudukan RAM tutup semula macbook anda.
                               

Kemudian cuba 'on' semula macbook anda dengan menekan butang power sebelah kanan atas. Jika bejaya tahniah. Kalau tak berjaya jangan susah hati. Apa yang perlu anda lakukan ialah pastikan macbook anda disambung dengan bekalan elektrik. Pastikan bateri di cas sehingga penuh. Jika lampu menunjukkan warna hijau bermakna bateri dah penuh kalau masih warna oren sabar tunggu sehingga penuh.  Tapi sebelum itu pastikan anda shutdown macbook anda dengan menekan butang power selama 10 saat. Selepas bateri penuh anda boleh cuba on semula macbook anda. Kami harap pada peringkat ini anda telah berjaya. Tahniah.

Selepas anda berjaya on semula macbook anda, anda perlu melakukan beberapa perkara lagi. Seperti senaraikan dibawah ini :

1. Reset PRAM. Pastikan anda shutdown secara biasa bukan main paksa. Lepas itu on semula macbook anda. Anda perlu tekan butang command + option + p + r secara serentak sebelum skrin kelabu keluar semasa anda restart semula macbook anda.

               

2. Verify disk permission + Repair disk permission. Anda perlu verify disk permision dan repair disk permision. Untuk melakukan perkara ini anda perlu klik disk utility dalam folder aplikasi --> Others. Anda perlu klik hardisk yang hendak di verify. Lakukan satu persatu dan tunggu biasanya tak lama hanya dalam masa beberapa minit sahaja. Ok, jadi ini sahaja perkongsian daripada kami. Semoga ianya bermanfaat untuk anda dan dapat membantu.

3. Dan sekiranya anda masih tidak berjaya meneyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan mengikut STEP yang telah kami berikan, anda boleh bawa Macbook anda kepada kami:

OK Computer Solution Bangi, dan kami akan membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi boleh hubungi kami di taliaan:-
            


Comments

Post a comment

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh