Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

Image
Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OKCS Bangi

- Orang kata nak cari kedai repair laptop bangi dan kajang ni susah gila. Puas google tapi tak jumpa, ha berita baik pada warga bangi dan kajang, Ok Computer solution bangi repair laptop di sini. Kami dah lama beroperasi sebenarnya tapi malangnya google map tidak di claim, malangnya google map kami telah suspended. Jadi kena buat baru la nampaknya.

- Jadi kepada warga bangi dan kajang kami repair laptop. Kami repair laptop dari brand A-T adalah brand Acer sehingga Toshiba (maksudnya acer asus lenovo samsung msi alienware dell toshiba)

- Jadi kami repair laptop kerosakkan apa?

Kami repair laptopkerosakkan motherboard (contohnya laptop tidak boleh on akibat disambar petir yang menyebabkan chipset dekat motherboard terbakar, kami boleh tukar chipset yang terbakar itu dengan yang baru) contoh macam dibawah Kami repair laptopkerosakkan screen, ( contah screen laptop pecah, kami boleh tukar screen yang baru ) contoh macam dibawah


Selain itu kami repai…

Cara Mengatasi Masalah Macbook Pro Tidak Dapat Startup

Cara Mengatasi Masalah Macbook Pro Tidak Dapat Startup


Salam semua, Kali ini kami ingin berkongsi bagaimana cara untuk mengatasi masalah macbook pro tidak dapat startup.  Cara yang digunakan adalah dari 'try and error' sahaja.                                     

                               

Sebelum itu anda hendaklah mempunyai alat atau 'tool' untuk membuka macbook anda. Alat yang di maksudkan ialah skrew driver. Jika dah sediakan tool anda boleh mula dengan membuka penutup belakang macbook anda. Lepas tu anda buka RAM dan tukarkan RAM 1 pada kedudukan slot RAM 2 dan RAM 2 pada kedudukan slot 1. Senang cakap tukar kedudukan RAM. Jika macbook anda cuma menggunakan satu slot RAM, cuma pindahkan ke slot yang kedua. Selepas tukar kedudukan RAM tutup semula macbook anda.
                               

Kemudian cuba 'on' semula macbook anda dengan menekan butang power sebelah kanan atas. Jika bejaya tahniah. Kalau tak berjaya jangan susah hati. Apa yang perlu anda lakukan ialah pastikan macbook anda disambung dengan bekalan elektrik. Pastikan bateri di cas sehingga penuh. Jika lampu menunjukkan warna hijau bermakna bateri dah penuh kalau masih warna oren sabar tunggu sehingga penuh.  Tapi sebelum itu pastikan anda shutdown macbook anda dengan menekan butang power selama 10 saat. Selepas bateri penuh anda boleh cuba on semula macbook anda. Kami harap pada peringkat ini anda telah berjaya. Tahniah.

Selepas anda berjaya on semula macbook anda, anda perlu melakukan beberapa perkara lagi. Seperti senaraikan dibawah ini :

1. Reset PRAM. Pastikan anda shutdown secara biasa bukan main paksa. Lepas itu on semula macbook anda. Anda perlu tekan butang command + option + p + r secara serentak sebelum skrin kelabu keluar semasa anda restart semula macbook anda.

               

2. Verify disk permission + Repair disk permission. Anda perlu verify disk permision dan repair disk permision. Untuk melakukan perkara ini anda perlu klik disk utility dalam folder aplikasi --> Others. Anda perlu klik hardisk yang hendak di verify. Lakukan satu persatu dan tunggu biasanya tak lama hanya dalam masa beberapa minit sahaja. Ok, jadi ini sahaja perkongsian daripada kami. Semoga ianya bermanfaat untuk anda dan dapat membantu.

3. Dan sekiranya anda masih tidak berjaya meneyelesaikan masalah yang anda hadapi dengan mengikut STEP yang telah kami berikan, anda boleh bawa Macbook anda kepada kami:

OK Computer Solution Bangi, dan kami akan membantu menyelesaikan masalah yang anda hadapi boleh hubungi kami di taliaan:-
            


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?