Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

Image
Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OKCS Bangi

- Orang kata nak cari kedai repair laptop bangi dan kajang ni susah gila. Puas google tapi tak jumpa, ha berita baik pada warga bangi dan kajang, Ok Computer solution bangi repair laptop di sini. Kami dah lama beroperasi sebenarnya tapi malangnya google map tidak di claim, malangnya google map kami telah suspended. Jadi kena buat baru la nampaknya.

- Jadi kepada warga bangi dan kajang kami repair laptop. Kami repair laptop dari brand A-T adalah brand Acer sehingga Toshiba (maksudnya acer asus lenovo samsung msi alienware dell toshiba)

- Jadi kami repair laptop kerosakkan apa?

Kami repair laptopkerosakkan motherboard (contohnya laptop tidak boleh on akibat disambar petir yang menyebabkan chipset dekat motherboard terbakar, kami boleh tukar chipset yang terbakar itu dengan yang baru) contoh macam dibawah Kami repair laptopkerosakkan screen, ( contah screen laptop pecah, kami boleh tukar screen yang baru ) contoh macam dibawah


Selain itu kami repai…

WAJIB YANG ANDA PERLU TAHU BILA NAK TAMBAH RAM

WAJIB YANG ANDA PERLU TAHU BILA NAK TAMBAH RAM



Bagi anda yang pernah atau bercadang untuk melakukan penambahbaikan terhadap komputer anda dengan menambah RAM, anda tentu dihujani dengan pelbagai terma-terma dan istilah-istilah berkaitan dengan RAM (Random Access Memory atau Ingatan Capaian Rawak).

Sebagai panduan kita bersama, berikut adalah di antara terma-terma yang perlu anda ketahui sewaktu melakukan pembelian atau melakukan tinjauan terhadap RAM di pasaran;

SO-DIMM
Singkatan kepada Small Outline Dual In-line Memory Module, SO-DIMM dikirakan sebagai alternatif bersaiz mini kepada DIMM (Dual In-line Memory Module). Ia sering didapati di dalam sistem yang berkerangka kecil seperti laptop, netbook, komputer desktop bersaiz kompak hinggalah ke pencetak berspesifikasi tinggi yang memiliki perkakasan yang boleh dinaik taraf (upgradeable hardware).

SO-DIMM DDR (Double Data Rate) dan DDR2 kedua-duanya memiliki 200 pin. Namun, kedua-duanya tidak boleh diletakkan sembarangan seperti meletakkan DDR pada spesifikasi perkakasan DDR2 atau sebaliknya. Mujurlah SO-DIMM memiliki takuk yang berbeza yang boleh digunakan untuk menentukan jenis-jenisnya dari pandangan mata kasar kita




UDIMM
UDIMM merupakan salah satu dari jenis-jenis DIMM, bezanya pada memorinya ia tidak berdaftar(unregistered atau unbuffered). UDIMM pada kebiasaannya digunakan pada komputer desktop dan laptop. Walaupun UDIMM dianggap lebih pantas dan lebih murah dari memori jenis berdaftar (RDIMM atau registered memory), tapi ia kurang stabil berbanding jenis yang berdaftar.
RDIMM lebih digunakan pada sistem komputer yang memerlukan kestabilan yang tinggi seperti yang ada pada server atau komputer penyelidikan. Bagi penggunaan komputer secara santai, penggunaan UDIMM sudah memadai. Cip pada DDR yang ada di dalam pasaran hari ini kebanyakannya adalah dari jenis UDIMM.

GDDR3, 4, dan 5


Graphics Double Data Rate (GDDR) adalah jenis memori yang digunakan untuk kad grafik. Walaupun ia mempunyai banyak persamaan teknologi dengan DDR (double data rate), ia masih mempunyai beberapa keunikan yang membezakannya. GDDR3, 4, dan 5, kesemuanya masih lagi digunakan secara meluas dan anda mungkin boleh mendapatkannya tanpa sebarang masalah.
penggunaan tenaga adalah kurang dengan menggunakan GDDR3. Ini membolehkan kad grafik menggunakan sistem penyejukan yang lebih ringkas selain meningkatkan mutu penghasilan grafik.

EDO DRAM
EDO (Extended Data Out) DRAM direka khusus untuk kegunaan pemprosesan Intel Pentium satu ketika dahulu. RAM jenis ini sudah tidak dikeluarkan lagi di pasaran hari ini. Ia dihasilkan dengan tujuan mengurangkan masa yang diperlukan untuk membaca memori.

Walaupun ia pada asalnya dioptimumkan untuk pemprosesan Pentium 66 MHz, ia tidak sesuai digunakan pada komputer yang lebih pantas. Untuk itu, RAM jenis SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) adalah lebih sesuai digunakan.

PCX-XXXXX
Melabelkan DIMM DDR mengikut kadar kelajuaannya bukanlah sesuatu yang mudah. Misalnya kadar kelajuan data berganda, sebuah DIMM DDR yang dinilaikan sebagai 100 MHz sebenarnya mampu melaksanakan 200 juta pemindahan dalam masa 1 saat.

Disebabkan itu, DIMM DDR 100 MHz dilabelkan sebagai DDR-200, DIMM DDR 133 MHz dilabelkan sebagai DDR-266 dan begitu juga seterusnya.

Bagaimanapun, bit adalah unit ukuran yang lebih mudah digunakan berbanding kadar pemindahan bagi setiap saat selain dari memudahkan kita untuk melakukan pengiraan. Atas sebab itu, kelajuan DIMM diberi berdasarkan penarafan PC.

Penarafan PC DDR DIMM boleh dicongak dengan mendarabkan kadar pemindahan data untuk setiap saat dengan nilai 8. Untuk itu, penarafan PC memberikan DDR2-200 sebagai PC-1600.

DIMM DDR2 adalah lebih pantas berbanding jenis sebelumnya. Untuk itu, DIMM DDR2 yang bernilai 100 MHz akan dinilaikan sebagai DDR2-400 atau PC-3200. DIMM DDR2 yang lebih tinggi yang mencapai kelajuan sehingga 266 MHz akan dilabelkan sebagai DDR2-1066 atau PC2-8500. Bagaimanapun, pada kelajuan ini penarafan PC tidak sesuai lagi digunakan dan nilai kelajuannya akan digenapkan. Sebagai contoh kelajuan sebenar PC2-8500 menghampiri 8,500 MB/s.

DIMM DDR3 pula jauh lebih pantas dengan jenis yang paling asas pun mampu mengatasi kelajuan DIMM DDR sehingga empat kali ganda dan melakukan pemindahan data sehingga 800 juta sesaat. DIMM jenis ini mampu mencapai kelajuan sehingga 6,400 MB/s dan dilabelkan sebagai DDR3-800 atau PC3-6400.

Kesimpulan
Keperluan RAM anda bergantung kepada sistem komputer anda dan bagaimana anda ingin menggunakannya. Ada juga masanya yang RAM yang anda telah beli untuk digunakan tidak sesuai digunakan pada sistem komputer.

Untuk itu, jenis RAM dan ketersesuaiannya dengan papan induk komputer desktop atau laptop anda perlu diketahui terlebih dahulu.

Takut nanti nak jimat belanja upgrade punya pasal, timbul masa lain pula bila kita tak sengaja rosakkan perkakasan lain macam motherboard, hard disk dan sebagainya akibat tersilap pasang RAM.


Sekiranya anda ingin tahu lebih lanjut, sila datang atau call/whatsapp kepada kami untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA