Posts

Showing posts from August, 2016

Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

MACBOOK SELALU SAFEMODE?? | OKCS BANGI

Image
MACBOOK SELALU SAFEMODE?? Jika anda melihat skrin dengan progres bar, Mac anda memulakan dalam Safe Mode. Ini tidak sepatutnya berlaku melainkan pengguna sengaja mahu berbuat demikian bagi tujuan penyelesaian masalah. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati bahawa Mac anda masuk sendiri kepada Safe Mode apabila anda cuba untuk memulakan seperti biasa, cuba petua berikut. Ø   kekunci Shift Stuck             Semak bahawa kekunci Shift tidak sengaja ditekan ke bawah atau terperangkap. Jika        anda mengesyaki papan kekunci mungkin rosak, pasangkan papan kekunci yang            berbeza. Ø   Gunakan Terminal untuk menetapkan semula boot-args             Membolehkan mesin untuk menyelesaikan boot ke dalam Safe Mode, kemudian buka     Terminal (Applications / Utiliti / Terminal.app) dan menyalin arahan ini ke dalam     tetingkap Terminal:                                                 sudo nvram boot-args = ""             tekan 'k

CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN BATERI IPHONE | OKCS BANGI

Image
CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN BATERI IPHONE Ramai pengguna iPhone mengadu bateri iPhone cepat habis, kadang-kadang sehari sampai dua hingga tiga kali kena cas. Ini adalah kerana Apple meletakkan bateri kapasiti rendah di dalam iPhone (1440mAH) demi menjadikan iPhone slim dan nipis. Tips berikut merupakan cara yang berkesan untuk meng-optimumkan bateri pada iPhone supaya anda tidak perlu sangat bergantung kepada charger atau external battery setiap masa. Perkara asas yang boleh dilakukan untuk memanjangkan bateri iPhone : – tutup Wifi, 3G, Bluetooth bila tidak perlu – mute/silent atau kurangkan volume pada iPhone – menggunakan fungsi automatic brightness, lebih menjimatkan bateri berbanding menggunakan full brightness sepanjang masa – sekiranya menggunakan internet WiFi, anda boleh tutup 3G begitu juga bila menggunakan 3G, tutup WiFi. Saya berharap perkongsian kali ini memberi manfaat kepada anda. Kongsikan ilmu ini kepada ahli keluarga dan rakan

Punca Kenapa Iphone Jadi Cepat Panas | OKCS BANGI

Image
Punca Kenapa Iphone jadi cepat Panas Menurut kajian, bateri lithium-ion pada kebiasaannya menyimpan 40 peratus cas dan mengeluarkan haba pada sekitar 40 darjah Celcius apabila digunakan. Ia boleh meningkat lebih tinggi lagi jika dibiarkan pada charger seharian seperti yang biasa dilakukan oleh pengguna laptop. Oleh itu, apa yang boleh dilakukan oleh pengguna telefon pintar apabila berhadapan dengan situasi peranti menjadi panas? Terdapat tiga punca utama yang biasa dikaitkan dengan mengapa Iphone anda menjadi panas; Isyarat selular yang lemah Beban pemprosesan yang melampau Mengecas bateri Isyarat selular yang lemah Di Malaysia, isyarat telekomunikasi untuk capaian internet mudah alih oleh syarikat-syarikat telco tidak konsisten. Ia mungkin disebabkan jumlah pengguna telefon mudah alih di Malaysia yang semakin berkembang dan ditambah pula dengan kekangan prasarana di sesetengah tempat terutamanya di kawasan pedalaman. Kesannya, telefon pintar atau

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Image
2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh Masa mula-mula beli handphone, hampir 60% yang beli handphone akan bertanya, berapa lama nak caj handphone baru? Ada yang kat kena caj handphone baru 8 jam. Ada yang kata tak perlu 8 jam, cukup sekadar dah penuh. Kini selepas setahun atau dua tahun guna handphone, masalah bateri ‘kong’ atau bateri cepat habis sangat biasa dengar, memang tiada solusi lain kerana masing-masing menggunakan handphone untuk online 24 jam. Tetapi masalah timbul apabila charger handphone rosak. Sekarang kalau beli handphone baru, charger datang berasingan dengan USB cable. Bukan macam dahulu yang bersambung. Kalau charger rosak, yang rosak pasti wayar USB di bahagian kepala yang nak dimasuk ke handphone ataupun wayar putus. Kenapa caj bateri handphone lambat penuh? Pernah ambil tahu mengenai kapasiti output charger yang anda guna sekarang ni? Kelajuan pengecasan sesebuah handphone salah satunya bergantung pada kapasiti

MacBook Air Panas dan Fan Isu Bunyi

Image
MacBook Air Panas dan Fan Isu Bunyi Pertama, mari kita mulakan dengan sedikit latar belakang mengapa MacBook Air menjadi panas. MacBook Air mempunyai satu kipas di dalamnya, sekurang-kurangnya dalam model pertengahan 2011-an-2010 &. kerja kipas ini adalah untuk menjaga cip MacBook Air daripada terlalu panas dengan menolak udara panas keluar pelabuhan ekzos. Pelabuhan ekzos di belakang kata kunci, di hinge skrin. Kipas MacBook Air berpusing pada di atas kelajuan yang minimum.Pada kelajuan kipas minimum ini, semasa digunakan, kipas tidak boleh didengar oleh kebanyakan orang. Jika anda meletakkan satu telinga ke papan kekunci, anda boleh mendengar kipas. Sesetengah orang, di dalam bilik sangat tenang, dengan pendengaran yang sangat sensitif, mungkin boleh mendengar kipas pada kelajuan yang minimum. Apabila MacBook Air sibuk ia menjana lebih banyak haba. kipas kemudian berjalan lebih cepat untuk menyejukkan Mac ini. Pada kelajuan lebih tinggi, anda boleh dengan