Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN BATERI IPHONE | OKCS BANGI

CARA MENJIMATKAN PENGGUNAAN BATERI IPHONE



Ramai pengguna iPhone mengadu bateri iPhone cepat habis, kadang-kadang sehari sampai dua hingga tiga kali kena cas. Ini adalah kerana Apple meletakkan bateri kapasiti rendah di dalam iPhone (1440mAH) demi menjadikan iPhone slim dan nipis.

Tips berikut merupakan cara yang berkesan untuk meng-optimumkan bateri pada iPhone supaya anda tidak perlu sangat bergantung kepada charger atau external battery setiap masa.


Perkara asas yang boleh dilakukan untuk memanjangkan bateri iPhone :

– tutup Wifi, 3G, Bluetooth bila tidak perlu

– mute/silent atau kurangkan volume pada iPhone

– menggunakan fungsi automatic brightness, lebih menjimatkan bateri berbanding menggunakan full brightness sepanjang masa

– sekiranya menggunakan internet WiFi, anda boleh tutup 3G begitu juga bila menggunakan 3G, tutup WiFi.


Saya berharap perkongsian kali ini memberi manfaat kepada anda. Kongsikan ilmu ini kepada ahli keluarga dan rakan-rakan kerana anda mungkin dapat menyelamatkan laptop / PC daripada mengalami kerosakan. Jumpa lagi di posting yang akan dating

Sekiranya anda ingin tahu lebih lanjut, sila datang atau call/whatsapp kepada kami untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.







Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi