Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

APPLE : Berapa Lama Lagi Bateri Macbook Anda Boleh Bertahan? | OKCS BANGI



MacBook, MacBook Air dan MacBook Pro datang dengan bateri litium polimer untuk memberikan hayat 
bateri maksimum dalam ruangan yang padat. Tahukah anda mengenai kitaran bateri?

Mengenai Kitaran Bateri


Penggunaan bateri macbook anda dikira dalam bentuk kitaran cas. Satu kitaran cas bermakna menggunakan
semua kuasa bateri,tetapi tidak bermakna mengunakannya dengan satu cas.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan macbook anda selama satu jam atau lebih sehari, dengan
menggunakan separuh cas, dan kemudian mengecasnya semula sepenuhnya.

Jika anda melakukan perkara yang sama pada hari berikutnya, ia akan dikira sebagai satu kitaran cas,
bukan dua, jadi ia mungkin mengambil masa beberapa hari untuk melengkapkan kitaran.

Bateri mempunyai kitaran cas yang terhad sebelum ia dianggap kehabisan kuasa ( komponen kimia yang
berada didalam bateri dianggap habis dan perlahan-lahan dari masa ke masa bateri akan kehilangan
keupayaan untuk menahan cas.), Setelah kehabisan kuasa maka disarankan ganti bateri yang baru.

Anda boleh menggunakan bateri anda selepas ia mencapai kiraan kitaran yang maksimum, tetapi anda
mungkin mendapati pengurangan hayat bateri anda. Mengetahui berapa kitaran cas pada bateri anda
dan berapa banyak lagi kitaran yang tinggal boleh membantu anda menentukan masa yang
sesuai untuk mengantikan bateri yang baru.

Untuk prestasi yang optimum, gantikan bateri anda apabila mencapai kiraan kitaran yang maksimum.

Ikut langkah ini untuk mendapatkan maklumat mengenai bateri macbook anda termasuk kiraan kitaran: 

  1. Langkah pertama anda akan berbeza bergantung kepada versi Mac OS Xyang anda gunakan:
    • OS X Snow Leopard v10.6.8 atau lebih awal:
      • Buka Apple System Profiler dengan memilih "About this Mac" daripada Apple Menu.          Kemudian klik More Info.

    • OS X v10.7 atau yang lebih baharu:
      • Buka System Information dengan memilih "About this Mac" daripada Apple Menu.                   Klik System Report.



2. Klik Power dalam senarai Kandungan (di bawah seksyen Perkakasan seperti yang ditunjukkan di bawah).

3. Kiraan kitaran semasa disenaraikan di bawah bahagian Maklumat bateri.

Contoh di atas menunjukkan Laporan Sistem dan bateri dengan enam kitaran di atasnya.

Cycle count limits


Lihat jadual di bawah untuk mengetahui had kiraan kitaran bateri untuk macbook anda. Bateri dianggap
kehabisan kuasa sebaik sahaja ia mencapai had.
ComputerMaximum Cycle Count
MacBook
MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015)
MacBook (13-inch, Mid 2010)
MacBook (13-inch, Late 2009)
1000
MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008)500
MacBook (Mid 2009)
MacBook (Early 2009)
MacBook (Late 2008)
MacBook (Early 2008)
MacBook (Late 2007)
MacBook (Mid 2007)
MacBook (Late 2006)
MacBook (13-inch)
300
MacBook Pro
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015)
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2013)
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2013)
MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)
MacBook Pro (13-inch, Mid 2012)
MacBook Pro (13-inch, Late 2011)
MacBook Pro (13-inch, Early 2011)
MacBook Pro (13-inch, Mid 2010)
MacBook Pro (13-inch, Mid 2009)

MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014)
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013)
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Early 2013)
MacBook Pro (Retina, Mid 2012)
MacBook pro (15-inch, Mid 2012)
MacBook Pro (15-inch, Late 2011)
MacBook Pro (15-inch, Early 2011)
MacBook Pro (15-inch, Mid 2010)
MacBook Pro (15-inch, 2.53 GHz, Mid 2009)
MacBook Pro (15-inch Mid 2009)
MacBook Pro (17-inch, Late 2011)
MacBook Pro (17-inch, Early 2011)
MacBook Pro (17-inch, Mid 2010)
MacBook Pro (17-inch, Mid 2009)
MacBook Pro (17-inch, Early 2009)
1000
MacBook Pro (15-inch Late 2008)500
MacBook Pro (15-inch, Early 2008)
MacBook Pro (15-inch, 2.4/2.2GHz)
MacBook Pro (15-inch, Core 2 Duo)
MacBook Pro (15-inch Glossy)
MacBook Pro (15-inch)
MacBook Pro (17-inch, Late 2008)
MacBook Pro (17-inch, Early 2008)
MacBook Pro (17-inch, 2.4GHz)
MacBook Pro (17-inch Core 2 Duo)
MacBook Pro (17-inch)
300
MacBook Air
MacBook Air (11-inch, Early 2015)
MacBook Air (11-inch, Early 2014)
MacBook Air (11-inch, Mid 2013)
MacBook Air (11-inch, Mid 2012)
MacBook Air (11-inch, Mid 2011)
MacBook Air (11-inch, Late 2010)
MacBook Air (13-inch, Early 2015)
MacBook Air (13-inch, Early 2014)
MacBook Air (13-inch, Mid 2013)
MacBook Air (13-inch, Mid 2012)
MacBook Air (13-inch, Mid 2011)
MacBook Air (13-inch, Late 2010)
1000
MacBook Air (Mid 2009)500
MacBook Air (Late 2008)
MacBook Air
300

SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi