Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Apple : Cara Cepat Menghapuskan Dokumen di Mac Tanpa Masuk ke dalam Trash | OKCS BANGI

Apple : Cara Cepat Menghapuskan Dokumen di Mac Tanpa Masuk ke dalam Trash






















Kita sering menghapuskan banyak data di komputer mac, akan tetapi semua data 
tersebut akan terus masuk ke dalam folder Trash. Tahukah anda bagaimana untuk 
menghapuskan data secara total tanpa menyimpan ke dalam Trash?

Disini Kami akan kongsikan bagaimana cara mengunakan mode "Delete Immediately" 

yang ada di Finder untuk menghapuskan data secara total tanpa menyimpan ke dalam 
Trash.

A. Delete Immediately via Shortcut Keyboard



  1. Pilih dokumen yang ingin anda hapuskan. samada satu atau sekaligus beberapa                           buah dokumen. Pastikan anda sudah tidak memerlukannya lagi.
  2. Tekan butang keyboard option + command + delete.
  3. Setelah itu warning window untuk menghapuskan dokumen tersebut akan terpapar.                        Pilih Delete jika mahu teruskan dan Cancel untuk membatalkan proses ini. Jika anda                      pilih Delete, secara automatik dokumen anda akan dihapuskan tanpa di simpan di                      dalam folder Trash.

B. Delete Immediately via Menu Bar Finder


  1. Pilih dokumen yang ingin anda hapuskan. samada satu atau sekaligus beberapa                            buah dokumen. Pastikan anda sudah tidak memerlukannya lagi.
  2. Akses Menu Bar Finder dan tekan butang File.
  3. Setelah itu tahan butang keyboard - Option untuk mengubah fungsi Move to Trash                                 menjadi Delete Immediately. Tekan butang tersebut dan berikan persetujuan untuk                     menghapuskan dokumen.

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi