Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

APPLE : Pengguna OS X 10.11.4 keluh masalah login iMessage dan Facetime | OKCS BANGI

APPLE : Pengguna OS X 10.11.4 keluh masalah login iMessage dan Facetime





















Update OS X El Capitan terbaru iaitu 10.11.4 yang dilengkapkan dengan ciri-ciri sokongan di
iOS 9.3, khabarnya terdapat masalah kepada beberapa pengguna semasa login iMessage dan
Facetime. Hal ini kebanyakkannya terjadi kepada Mac yang baru dibeli atau pemasangan OS X
yang baru.


Berita yang disiarkan MacRumors ini menyebutkan bahawa beberapa pengguna mengalami
kekangan semasa pengaktifan akaun iMessage dan Facetime.
Gambar daripada macrumors



































Pasukan Apple Support juga sudah memberi cadangan kepada pengguna yang mengalami masalah
ini dengan logout iCloud dan mematikan ciri two-factor authentication . Malangnya hal ini tidak
juga berhasil untuk menyelesaikan masalah tersebut.
Gambar daripada macrumors









































Walau bagaimana pun, masalah ini masih belum dapat diselesaikan. Salah seorang staff Apple
Genius yang melayani pembelian MacBook Pro baru dari pembaca MacRumors mengatakan
bahawa masalah ini lebih kepada akses pelayan Apple. Perbaikannya akan segera dijalankan dan
diharapkan dapat menyelesaikan masalah tersebut.




APPLE : APLIKASI TUXERA UNTUK MEMBACA HARDISK NTFS

Apa itu Tuxera ?

Tuxera adalah salah satu aplikasi yang digunakan oleh user MAC sebagai aplikasi tambahan untuk membaca format harddisk NTFS.

Berdasarkan pengalaman kami, mac tidak boleh membaca atau menulis hdd yang berformat NTFS 
secara automatik, contohnya saya ingin copy suatu fail dari mac ke dalam external hdd 
yang berformat NTFS tetapi tidak menemui fungsi paste.

Masalah tersebut boleh diatasi dengan menggunakan aplikasi Tuxera. Cara pemasangannya
mudah sahaja.


Setelah download selesai, Extract file tersebut dan klik 2x pada file .dmg

jika aplikasi meminta serial number, boleh cuba gunakan serial yang telah disediakan di
dalam folder tersebut.



Setelah proses pemasangan selesai. Cuba copy file dan paste ke dalam external hdd
yang berformat NTFS dan itulah hasilnya.

Comments

Popular posts from this blog

REPAIR LAPTOP | OKCS BANGI

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?