Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Tips tips umum menjaga laptop anda | OKCS BANGI

Tips tips umum menjaga laptop anda.


        Pastikan ianya cukup sejuk

Laptop menjana banyak haba terutamanya jika anda menggnakan software terkini. Terlalu panas, anda berisiko merosakkan motherboard anda.

Beginilah heatsink mengumpulkan habuk selepas 6 bulan


Pastikan laptop anda mempunyai ruang pengudaraan yang baik, dan pastikan anda tidak menghalang aliran angin dari kipas laptop kerana ianya satu satunya ruang udara yang ada!

Pastikan anda menghantar laptop anda kepada pakar untuk servis kipas laptop anda untuk mencuci habuk bila :
1)      Laptop anda panas di bahagian kipas.
2)      Setiap 6 bulan sekali.

Kipas selepas 6 bulan menyimpan habuk


Ini adalah masalah kritikal yang semua pengguna laptop tidak ketahui sehinggalah laptop mereka rosak. Selepas beberapa lama laptop anda pasti akan memerangkap habuk di kipas processor.
Ini menyebabkan sistem pengudaraan yang tidak baik lalu laptop akan terlebih panas dan merosakkan komponen komponen seperti motherboard dan processor laptop

Percayalah, jika anda mengamalkan sikap ini, anda tidak akan tergolong daripada orang yang terpaksa menanggung kos beratus ratus ringgit menukar motherboard seperti kebanyakan pelanggan kami!


Klik sini jika motherboard anda rosak



Berhati hati dengan skrin LCD anda


Elakkan dari menyentuh atau bermain dengan LCD skrin anda.

LCD anda boleh rosak menjadi garisan- garisan, keputihan, gelap tiada lampu. bergegar gegar, jadi TV rosak. berwarna hijau, merah atau kuning.

Untuk mengelakkan pecah atau retak...

Pastikan anda tidak meletakkan
kunci,
duit syiling
cincin
pen drive
USB broadboand dongle



Ini yang telah terjadi kerana meletakkan objek pada tempat yang tak sepatutnya


Pendek kata jangan sekali kali meletakan objek di atas laptop

Ramai customer kami yang datang menukar LCD/LED Screen kerana kesilapan ini sahaja!

Klik sini jika LCD/LED anda rosak



Jangan jatuhkan laptop anda!

Kadang kadang kita tidak boleh mengelak dari perkara yang tidak diingini tetapi kita boleh kurangkan kesannya. Sentiasa gunakan beg laptop yang berkualiti ( walaupun berat), Elakkan dari menggunakan beg laptop yang cantik di luar tapi tidak melindungi!

Jangan bawa laptop anda merata rata tanpa menyimpannya di dalam beg dahulu! jadikannya amalan!



Jangan letakkannya di tepi tepi meja atau tempat tempat yang tidak stabil. Jika terjatuh, anda boleh memecahkan

 LCD skrin, hinge (susah sangat jumpa)
 Cover (pun susah sangat nak jumpa)
 Frame (lagi sangat susah nak jumpa)
 Hard Disk( mudah diganti tetapi data tidak dapat diganti)


Pastikan getah yang sepatutnya berada di bawah laptop masih ada dan berada dalam keadaan baik . Ini akan mengelakkannya dari tergelincir secara tak sengaja.


Jangan letak minuman berhampiran

Jika anda perlu minum ketika anda menggunakan laptop, pastikan anda tidak menumpahkannya!
Beberapa titis minuman anda jika tumpah ke laptop boleh membuatkan anda kerugian besar.

Oh Tidak!

Keyboard , motherboard dan hard disk anda antara yang berisiko untuk rosak.

Motherboard laptop di atas rosak kerana tertumpah air

Anda pasti tidak mahu membelanjakan beratus ratus ringgit angkara beberapa titis air bukan?

Klik sini jika motherboard anda rosak


Katakan tidak kepada virus!

Pengguna laptop yang bijak pasti mempunyai anti virus yang terbaik

Pastikan anda membeli antivirus yang berkualiti dan elakkan dari menggunakan antivirus yang percuma. Ini adalah kerana antivirus percuma tidak mempunyai semua ciri keselamatan yang premium seperti antivirus yang berbayar. Kaspersky Internet Security 2012, Avast Internet Security, Bitdefender adalah antara antivirus yang terbaik dalam pasaran.



Pastikan juga anda update definisi antivirus anda. Jika tidak, ianya tidak berguna dan laptop anda akan terdedah dengan beribu ribu virus baru yang berbahaya.

Kebanyakan antivirus sekarang auto update supaya anda tidak pening untuk memikirkannya.

Dan jangan sekali kali install lebih dari satu antivirus dalam sebuah laptop. Ia umpama mempunyai 2 polis dalam satu negara!

Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi