Posts

Showing posts from November, 2016

Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

Wei, asal laptop panas gila?!! | OKCS BANGI

Image
Wei, asal laptop panas gila


Adakah anda KEJAM dengan laptop anda?? Mari kita selidik kebenarannya..
Penjagaan laptop harus di ambil penekanan kepada pengguna yang tegar... Tahu mengguna tetapi tidak tahu untuk menjaganya. Laptop yang telah banyak berjasa pada anda, sedikitpun anda tidak ambil peduli tentang penjagaannya. Apabila sudah rosak barulah menggelabah nak service.. Anda memang pengguna yang KEJAM!!!


Apa masalah yang akan dihadapi apabila anda tidak menjaga laptop anda.
Pasti anda merasa pelik kenapa secara tiba-tiba laptop anda menjadi panas. Kipas kipas anda mengeluarkan angin yang panas. Laptop anda kerap kali mati atau restart secara sendiri. kadang-kadang baru on terus terpadam kat logo Windows. Jadi inilah masalah yang dihadapi oleh pengguna yang diketogorikan sebagai pengguna yang KEJAM!!

Mengapa ianya terjadi.








Perkara sebegini adalah berpunca daripada chipset pada motherboard tidak mampu lagi untuk berfungsi seperti biasa. Kerana ia tidak dapat untuk mengawal haba yang diha…

Kenapa Hard Drive C di Windows Tidak Bermula Dengan Huruf A atau B? | OKCS BANGI

Image
Drive C pada komputer berfungsi sebagai storan untuk memasang sistem operasi Windows, manakala drive D atau E pula merupakan storan untuk simpanan data anda selain dari sistem operasi Windows. Drive F atau G pula untuk gajet USB. Pernah tak korang terfikir kenapa “hard drive” pada komputer tidak bermula dengan huruf A, kenapa huruf C? Jawapannya adalah kerana perkembangan teknologi dalam bidang komputer dan IT. Pertama kali komputer diperkenalkan, kapasiti storan internal tidak sebesar sekarang. Pada awal dahulu, komputer menggunakan floppy disk drive atau lebih dikenali sebagai disket. Menurut laporan scoopwhoop.com, drive atau storan pertama pada komputer dahulu dikenali sebagai Disk A. Floppy disk memiliki dua saiz ukuran iaitu 5 ¼ dan 3 1/12. Pada akhir tahun1980, barulah hard drive digunakan pada setiap komputer dan dilabelkan dengan huruf C untuk menyimpan fail-fail atau aplikasi sistem operasi komputer. Seiring dengan perkembangan teknologi, disket sudah tidak digunakan lagi. S…