Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

Kenapa Bila Beli Pendrive 2GB Tapi Check Saiz Dia Tulis 1.95GB Je? Lagi 0.5GB Pergi Mana? | OKCS BANGI



Oleh Syazwan Aizad. Sumber Seagate
Pernah tak bila korang beli pendrive atau storan lain dan check saiz dia lepas beli, tak pernah cukup dengan saiz sebenar? Lepas tu rasa macam kena tipu dengan penjual pun ada.

Sebenarnya, perkara ni hanya terjadi kepada pengguna Windows dan beberapa versi lama MacOS kerana sistem operasi ini menggunakan sistem binari.



Sistem Binari vs Sistem Perpuluhan.
Kalau lah masih ingat masa sekolah dulu, dalam mata pelajaran Matematik ada satu subtopik ni “Base Number”,atau Nombor Asas. Ada nombor asas 2, 5, 8 dan 10.

Well, kebanyakkan sistem pengoperasi komputer seperti Windows, BIOSFDISK dan MacOS yang lama menggunakan sistem binari, iaitu nombor asas 2. Ini bermaksud, jika kapasiti 1 TB, sistem akan tunjuk nombor yang agak kecil iaitu 931 GB.


So tak payah risau kalau pendrive korang tunjuk saiz yang agak kecil berbanding dengan saiz sebenar.














SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi





                              












Comments

Popular posts from this blog

REPAIR LAPTOP | OKCS BANGI

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?