Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Kenapa Bila Beli Pendrive 2GB Tapi Check Saiz Dia Tulis 1.95GB Je? Lagi 0.5GB Pergi Mana? | OKCS BANGI



Oleh Syazwan Aizad. Sumber Seagate
Pernah tak bila korang beli pendrive atau storan lain dan check saiz dia lepas beli, tak pernah cukup dengan saiz sebenar? Lepas tu rasa macam kena tipu dengan penjual pun ada.

Sebenarnya, perkara ni hanya terjadi kepada pengguna Windows dan beberapa versi lama MacOS kerana sistem operasi ini menggunakan sistem binari.



Sistem Binari vs Sistem Perpuluhan.
Kalau lah masih ingat masa sekolah dulu, dalam mata pelajaran Matematik ada satu subtopik ni “Base Number”,atau Nombor Asas. Ada nombor asas 2, 5, 8 dan 10.

Well, kebanyakkan sistem pengoperasi komputer seperti Windows, BIOSFDISK dan MacOS yang lama menggunakan sistem binari, iaitu nombor asas 2. Ini bermaksud, jika kapasiti 1 TB, sistem akan tunjuk nombor yang agak kecil iaitu 931 GB.


So tak payah risau kalau pendrive korang tunjuk saiz yang agak kecil berbanding dengan saiz sebenar.














SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi





                              












Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi