Posts

Showing posts from January, 2017

Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

LAMBAT BETUL LAPTOP INI LODING... | OKCS BANGI

Image
Adakah laptop anda mengambil masa yang terlalu lama untuk keluarkan ikon pada desktop  setiap kali anda menghidupkannya? Program dalam laptop anda juga kemungkinan berjalan  seperti siput. Gejala-gejala lain adalah seperti memaparkan mesej ralat yang mungkin  menunjukkan sistem dijangkiti virus. Sebagai contoh - perkakasan seperti mesin pencetak dan peranti USB tidak berfungsi. Selain itu,  terdapat beberapa fail yang tidak dapat diakses dalam laptop. Saiz fail anda  berubah walaupun dapat mengaksesnya. Terdapat banyak sebab mengapa laptop sentiasa buatkan anda seperti  menunggu bas. Sesetengah daripadanya adalah seperti berikut - Punca : Ruangan Hard Disk Rendah Ini adalah salah satu sebab yang paling biasa yang mungkin membuat sistem  dalam laptop lebih perlahan daripada biasa. Kandungan fail digital seperti gambar  atau video di dalam hard disk bol eh membuatkan hard disk penuh dan perlahan.  Semakin banyak anda menyimpan, semakin per

Cara mudah mengenali jenis komputer Mac yang anda gunakan | OKCS BANGI

Image
Salam sejahtra buat semua pembaca Gudang Mac. Ata s  permintaan ramai, kami membuat article untuk memudahkan  anda untuk mengenal jenis mac atau macbook. Untuk mengetahui jenis-jenis Mac terdapat pelbagai cara. Kami  mempunyai cara yang mudah dan efektif untuk anda semua. Anda boleh mengenalinya dengan hanya melihat pada model n o yang  terdapat di bahagian bawah (untuk macbook) dan belakang (untuk imac atau macpro). Daripada nombor model ini anda boleh kenali jenis dan spesifikasi  macbook anda. Anda hanya perlu pergi ke google search  dan taip nombor model contoh : A1466. Secara mudahnya, kami menyediakan senarai yang menunjukan  lebih jelas mengikut nombor model. Anda boleh rujuk di link d i  bawah ini. Selamat mencuba dan semoga berhasil!! Bagaimana Mengenalpasti  Model Laptop Anda Artikel ini adalah untuk menerangkan bagaimana nak mengetahui  model laptop anda. Dengan model penuh laptop, kita dapat cek dengan  lebi

Mac VS Windows MANA YANG OK? | OKCS BANGI

Image
Mac VS Windows Ramai yang bertanya apa perbezaan di antara mac dan windows.  Untuk itu kami membuat article untuk memberi pendedahan berkenaan  perbezaan antara mac dan windows ini. Article ini tidak menyebelahi mana-mana  pihak mac atau windows.  Sila simpan ini dalam fikiran kerana anda membaca dan  berkongsi pendapat anda dalam perbincangan. Barangan perkakas Mac terlalu mahal tetapi amat berbaloi dengan  apa yang anda dapat. Ramai di antara kita mempertikaikan tentang harga kos mac adalah terlalu tinggi,  tetapi pada mereka yang telah lama menggunakan mac ini merasakan ianya  tidak merugikan untuk di belanja bagi mendapatkan sebuah komputer yang  mempunyai performance yang mantap. Memang anda boleh katakan bahawa banyak perkakas windows  yang lebih murah tetapi lebih mantap daripada perkakas mac. Tetapi  terdapat banyak gangguan dari segi kelajuan pemrosessan informasi.  Jika anda menggunakan Mac OS, anda boleh rasakan bertapa