Posts

Showing posts from January, 2017

Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

LAMBAT BETUL LAPTOP INI LODING... | OKCS BANGI

Image
Adakah laptop anda mengambil masa yang terlalu lama untuk keluarkan ikon pada desktop  setiap kali anda menghidupkannya? Program dalam laptop anda juga kemungkinan berjalan  seperti siput. Gejala-gejala lain adalah seperti memaparkan mesej ralat yang mungkin  menunjukkan sistem dijangkiti virus. Sebagai contoh -
perkakasan seperti mesin pencetak dan peranti USB tidak berfungsi. Selain itu,  terdapat beberapa fail yang tidak dapat diakses dalam laptop. Saiz fail anda  berubah walaupun dapat mengaksesnya.


Terdapat banyak sebab mengapa laptop sentiasa buatkan anda seperti  menunggu bas. Sesetengah daripadanya adalah seperti berikut -

Punca :

Ruangan Hard Disk Rendah

Ini adalah salah satu sebab yang paling biasa yang mungkin membuat sistem  dalam laptop lebih perlahan daripada biasa. Kandungan fail digital seperti gambar  atau video di dalam hard disk boleh membuatkan hard disk penuh dan perlahan.  Semakin banyak anda menyimpan, semakin perlahan bacaan hard disk. 

Cara mudah mengenali jenis komputer Mac yang anda gunakan | OKCS BANGI

Image
Salam sejahtra buat semua pembaca Gudang Mac. Atas  permintaan ramai, kami membuat article untuk memudahkan  anda untuk mengenal jenis mac atau macbook.
Untuk mengetahui jenis-jenis Mac terdapat pelbagai cara. Kami  mempunyai cara yang mudah dan efektif untuk anda semua.
Anda boleh mengenalinya dengan hanya melihat pada model no yang  terdapat di bahagian bawah (untuk macbook) dan belakang (untuk imac atau macpro).


Daripada nombor model ini anda boleh kenali jenis dan spesifikasi  macbook anda. Anda hanya perlu pergi ke google search  dan taip nombor model contoh : A1466.
Secara mudahnya, kami menyediakan senarai yang menunjukan  lebih jelas mengikut nombor model. Anda boleh rujuk di link di  bawah ini. Selamat mencuba dan semoga berhasil!!


Bagaimana Mengenalpasti Model Laptop AndaArtikel ini adalah untuk menerangkan bagaimana nak mengetahui  model laptop anda. Dengan model penuh laptop, kita dapat cek dengan

Mac VS Windows MANA YANG OK? | OKCS BANGI

Image
Mac VS Windows


Ramai yang bertanya apa perbezaan di antara mac dan windows.  Untuk itu kami membuat article untuk memberi pendedahan berkenaan  perbezaan antara mac dan windows ini. Article ini tidak menyebelahi mana-mana  pihak mac atau windows.  Sila simpan ini dalam fikiran kerana anda membaca dan  berkongsi pendapat anda dalam perbincangan.


Barangan perkakas Mac terlalu mahal tetapi amat berbaloi dengan  apa yang anda dapat.



Ramai di antara kita mempertikaikan tentang harga kos mac adalah terlalu tinggi,  tetapi pada mereka yang telah lama menggunakan mac ini merasakan ianya  tidak merugikan untuk di belanja bagi mendapatkan sebuah komputer yang  mempunyai performance yang mantap.
Memang anda boleh katakan bahawa banyak perkakas windows  yang lebih murah tetapi lebih mantap daripada perkakas mac. Tetapi  terdapat banyak gangguan dari segi kelajuan pemrosessan informasi.  Jika anda menggunakan Mac OS, anda boleh rasakan bertapa  pantasnya sesebuah komputer mac memproses informasi.
<