Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

LAMBAT BETUL LAPTOP INI LODING... | OKCS BANGI




Adakah laptop anda mengambil masa yang terlalu lama untuk keluarkan ikon pada desktop
 setiap kali anda menghidupkannya? Program dalam laptop anda juga kemungkinan berjalan
 seperti siput. Gejala-gejala lain adalah seperti memaparkan mesej ralat yang mungkin 
menunjukkan sistem dijangkiti virus. Sebagai contoh -
perkakasan seperti mesin pencetak dan peranti USB tidak berfungsi. Selain itu, 
terdapat beberapa fail yang tidak dapat diakses dalam laptop. Saiz fail anda 
berubah walaupun dapat mengaksesnya.


Terdapat banyak sebab mengapa laptop sentiasa buatkan anda seperti 
menunggu bas. Sesetengah daripadanya adalah seperti berikut -

Punca :

Ruangan Hard Disk Rendah

Ini adalah salah satu sebab yang paling biasa yang mungkin membuat sistem
 dalam laptop lebih perlahan daripada biasa. Kandungan fail digital seperti gambar 
atau video di dalam hard disk boleh membuatkan hard disk penuh dan perlahan.
 Semakin banyak anda menyimpan, semakin perlahan bacaan hard disk. 

Virus

Sistem laptop anda boleh diserang oleh virus jika anda tidak memasang apa-apa
 perlindungan (anti-virus). Malicious virus kadang-kadang boleh menyebabkan 
kerosakan yang tidak boleh diperbaiki pada sistem. Kebanyakannya (virus) direka
 untuk mencuri maklumat berharga seperti maklumat kad kredit. Malangnya virus 
juga mempunyai kecenderungan untuk perlahankan sistem anda. 

Spyware

Seperti virus, malicious spyware juga akan menyebabkan sistem anda perlahan.
Perisian ini akan ter'install' sendiri dalam laptop dan membolehkan maklumat 
dihantar kepada sumber lain tanpa pengetahuan pengguna. Penggodam juga
 menggunakan spyware untuk mengakses maklumat peribadi seperti kata laluan dan 'internet history'.



Penyelesaian :

Mujurlah terdapat banyak perisian digital masa kini yang anda boleh gunakan
 untuk membebaskan hard disk laptop anda dari ruang tambahan serta 
menghapuskan malicious virus atau malware yang mungkin telah mengisi 
penuh ruang hard disk laptop.

'Install' Anti-Virus dan Perisian Anti-Malware 

Kebanyakan laptop biasanya dilengkapi dengan anti-virus dan anti-malware 
semasa awal pembelian laptop. Jika anda belum aktifkan anti-virus tersebut, 
dinasihatkan untuk anda berbuat demikian. Perisian anti-virus yang belum 
di'update', tidak akan dapat melindungi sistem laptop anda daripada ancaman.
Sentiasa periksa sama ada perlindungan antivirus anda berjalan secara teratur. 
Jika sistem anda dijangkiti ia mungkin juga telah dinyahaktifkan perlindungan 
antivirus tanpa kebenaran anda.


Optimumkan sistem laptop melalui RegCure Repair Tool 

Anda juga boleh 'download' RegCure Repair Tool untuk mengoptimumkan
 sistem laptop. Perisian ini dapat membersih, membetulkan serta membuatkan
 sistem laptop anda mampu berjalan pada prestasi maksima. Selain itu, ia juga
 mampu mengoptimumkan memori laptop anda, menghapuskan malware dan 
fail lapuk yang boleh menggangu perjalanan sistem anda.

Artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang laptop slow, optimized pc, 
tips penjagaan laptop, why my laptop is slow, why my laptop so slow, laptop running slow,
 laptop startup slow, why laptop slow, my laptop is slow, why laptop so slow, 
why my laptop is so slow, laptop slow performance, why is my laptop so slow, 
why is my laptop slow, why my laptop slow, laptop performance slow, 
computer slow, ok, ok computer, computer solution, ok computer solution, 

Jika anda rasa artikel ini berguna, sila share dengan rakan-rakan ya





SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi





                              

Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi