Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

REPLACEMENT WIFI CARD MACBOOK PRO | OKCS BANGI

MACBOOK WIFI TAK DETECT 



(wifi card) 

Baiklah, kali ini kami akan berkongsi dengan anda mengenai salah satu

 #JobOfTheDaykami mengenai menukar wifi card pada Macbook Pro.

 

APAKAH SITUASI YANG DI ALAMI?

Sebelum ini, Encik Saufi Yusuff mengalami masalah tidak boleh melayari internet
kerana Macbook Pro beliau tidak mahu connect dengan wifi yang ada.
Ia menyukarkan Encik Saufi untuk membuat kerja-kerja beliau 
yang memerlukan internet serta mencari info-info yang dikehendaki. 
Jadi, Encik Saufi menggunakan telefon bimbit beliau untuk melakukan segala kerja yang ada.
Agak sukar bagi Encik Saufi untuk
menggunakan telefon bimbit kerana faktor umur yang meningkat. 


Lalu Encik Saufi beritahu kepada kawannya mengenai masalah yang dihadapi. 
Kawan kepada Encik Saufi mencadangkan Encik Saufi membawa Macbook Pro 
beliau ke kedai Ok Computer Solution (OKCS) 
cawangan Damansara Perdana kerana ia berdekatan dengan tempat tinggal Encik Saufi. 



APAKAH YANG PATUT DILAKUKAN?


Dengan segera Encik Saufi bersetuju untuk ke OKCS. 
Sampainya Encik Saufi di OKCS, juruteknik (technician)  
terus periksa masalah yang dihadapi oleh Encik Saufi dan dapati bahawa Wifi Card 
tidak berfungsi dengan baik. Juruteknik mencadangkan supaya wifi card 
tersebut perlu tukar ke yang baharu. Encik Saufi bersetuju dengan cadangan 
juruteknik OKCS.


LANGKAHNYA?

Ikuti langkah-langkah yang dilakukan oleh juruteknik :

1. Buka cover pada bahagian belakang.



2. Kemudian, Buka skru-skru yang ada pada bahagian bateri dan
 keluarkan bateri supaya tiada berlaku sebarang kerosakan atau 
kejadian yang tidak diingini pada bahagian motherboard.



3. Setelah bateri dikeluarkan, Buka skru pada bahagian yang 
menyambungkan skrin kerana untuk mengetahui semua wifi 
card macbook pro terletak pada bahagian bawah skrin.


4. Setelah keluarkan skrin, buka bahagian bawah dengan berhati-hati
dan anda akan nampak wifi card di situ. Gambar di bawah merupakan 

gambar wifi card yang dikeluarkan. 


(wifi card baru dan wifi card lama)


5. Setelah pasang wifi card yang baru, pasang semula skrin, 
skru-skru serta bateri yang telah di buka tadi. Pasang dengan teliti
 serta berhati-hati supaya tiada yang tertinggal untuk dipasang dan 
tiada kerosakan yang berlaku. 


Kemudian, hidupkan atau erti kata lain 'turn on' macbook anda dan 
periksa pada bahagian wifi. Adakah nama wifi yang ingin disambungkan 
telah tertera? Sambungkan pada wifi yang anda inginkan. 




HASIL KERJA KAMI 

6. Wifi telah berjaya disambungkan dan anda boleh melayari internet seperti biasa.



Setelah semua proses berjaya dilakukan, pihak OKCS 
menelefon Encik Saufi untuk memberitahu mengenai Macbook Pro
 beliau telah tidak mempunyai sebarang masalah lagi untuk melayari
internet dan meminta Encik Saufi untuk mengambil Macbook Pro beliau. 


Encik Saufi telah datang ke OKCS dan pihak juruteknik telah terangkan
 proses serta langkah yang dilakukan kepada Encik Saufi. Encik Saufi sangat 
berpuas hati kerana selepas ini Encik Saufi boleh melayari internet seperti 
biasa dan melakukan kerja-kerja beliau. 



SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi