Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop

Image
Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop
Hari ini admin ingin berkongi sikit masalah laptop hp pavilion 14slow dan hangteruk. Banyak pengunalaptop hp pavilion 14mengadu dan juga mengkritik kenapa laptop hp pavilion 14 ini menjadi slow dan selalu hang.
Puas mencari kedai repair laptop sekitar bangi ini, susah betul nak cari sampai kena google akhirnya jumpa satu nama kedai computer iaitu ok computer solution bangi.
Owner laptop hp pavilion 14 ini mengadu kepada kami laptop hp pavilion 14 beliau kerap hang dan application freeze( maksudnya semua benda tak begerak, kena force shutdown laptop)(tekan button on lama-lama)

Owner laptop hp pavilion 14 ini memberitahu kami sebelom ini laptop hp paviliom 14 beliau 2gb ram dan beliau tukar 2gb jadi 4gb ram, beliau memberitahu laptop dia laju sekejap tak sampai sebulan jadi balik masalah laptop  slow dan hang ini, owner memberitahu dia sangat-sangat STRESS dah la kerja banyak tidak siap, serta masa tengah nak present…

BATTERY IPHONE CEPAT HABIS?? | OKCS BANGI



WEH IPHONE AKU CEPAT HABIS BATERI

Hi, hakak kembali lagi dan masih dalam topik IPHONE.
Kenapa nak ngupas-ngupas pasal iPhone eh?
Takda modal ek? Uish buat apa la nak borak takda modal,
Ni hakak nak share supaya kita ada 'knowledge' tentang barang yang
kita guna baru la tak kena tipu dengan mudahnya ha gituuuu!
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Nama yang tertera tiada kaitan dengan yang hidup atau mati)

Raju : Wah! Mer dah pakai iphone la kau.

Mer : Uish mestilah. Tapi aku ada masalah sikit la dengan iPhone ni.

Raju : Kenapa Mer? What happen to you? 

Mer : Jangan la poyo sangat speaking dengan aku. Ni ha cepat sangat la habis bateri.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mesti pernah en cakap pasal bateri iPhone cepat habis.
Tapi tau ke sebab sebab nya? Tak? Ni la nak share ni!

Memiliki iPhone memang menyeronokkan, tahukah anda ada sebab bateri iPhone
 cepat rosak. iPhone memang terkenal dengan kualiti fungsinya,
 ia juga sukar untuk mengalami masalah kelancaran apabila menggunakannya.
Namun demikian, bateri iPhone juga senang rosak atau lebih pendek umurnya
 jika kita salah menggunakannya. Apakah sebab beteri iPhone cepat rosak?
Mungkin dibawah adalah penyebabnya yang selalu anda lakukan pada iPhone anda itu.

iPhone

1. Jangan Guna sehingga habis atau 0% bateri

Ada pendapat mengatakan baik untuk cas bateri bila smartphone
anda betul-betul kehabisan bateri, cara ini salah sepatutnya bateri harus 
di cas dari lingkungan 15-30 % jika anda tetap menggunakan sehingga 
mencapai 2-0 % menyebabkan bateri anda perlu bekerja kuat dan memendekkan usianya.
Membiarkan iPhone menyala lama


2. Membiarkan iPhone menyala lama

Untuk pengetahuan, lampu pada skrin dan camera menggunakan kuasa yang tinggi
Nyalaan lampu berskala besar ini meningkatkan suhu dan penggunaan kuasa bateri.
Bateri akan cepat panas dan penggunaan pada suhu tinggi memendekkan usianya.
Anda perlu berhati-hati terutama berkaitan setting nyalaan skrin, 
mungkin ada aplikasi yang anda terinstall menggangu setting nyalaan screen anda.



3. Jangan gunakan iPhone suhu melampau


Suhu yang melampau dimaksudkan sebagai terlalu panas atau terlalu sejuk. 
Anda perlu tahu, peranti elektronik sangat sensitif,
 suhu yang melampau memberikan cabaran kepada bateri untuk berfungsi. 
Penggunaan ketika suhu melampau membuatkan bateri cepat mengalami masalah. 
Untuk mengelakkan berlaku suhu melampau, 
anda boleh menggunakan aplikasi yang mengesan suhu bateri dan memilih waktu 
yang sesuai untuk menggunakannya. Selain itu,
 bermain permainan game yang lama juga boleh meningkatkan suhu bateri.

4. Menggunakan wi-fi dan Bluetooth kerap

Sebenarnya kedua fungsi ini juga penting, kalau boleh ada yang ingin sentiasa
membuka 2 fungsi ini.
Sebenarnya jika anda terlalu kerap menggunakan 2 
fungsi ini juga boleh memberi tekanan kepada iPhone dan bateri anda. 
Hal ini kerana, 2 fungsi ini mempunyai fungsi utama lain iaitu mencari network/ device 
berdekatanya. Walaupun anda sedang tidur ia akan sentiasa mencari di 
kawasan berdekatanya. Bayangkan betapa penat bateri anda melakukan 
kerja dan mungkin bleh memendekkan hayat bateri anda.


5. Kawal kecerahan Screen anda


Seperti yang dimaklumkan sebelum ini, dalam iPhone skrin adalah
komponen paling banyak mempunyai sistem cahaya dan penggunaan
pencahayaan lebih 50% dari badan iphone itu sendiri.
Sifat cahaya adalah mengeluarkan haba dan skrin pula dekat dengan bateri
phone anda. Ianya hanya bersebelahan hanya dilapis oleh lapisan litar. 
Penggunaan pencahayaan kecerahan 100% maksimum sangat tidak sesuai, 
apa yang lebih baik jika anda menggunakan kurang dari
80% dan paling baik anda gunakan sekitar 50%. Jika anda ingin mudah, 
anda boleh set kan auto brightness supaya ia automatik cerah di kawasan
luar rumah dan lebih malap di kawasan gelap.

kredit : ZonCyber

So, korang dah baca kan? Dah tau kan sikit pasal punca kenapa
 iPhone cepat habis bateri. Cer share kat member yang
 selalu 'ngomel-ngomel' pasal bateri iPhone dia. Takkan nak hado 
knowledge sengsorang ye dok?








SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi





                              

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh