Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

CARA JIMAT BATERI APPLE IPHONE DAN IPAD JIKA GUNA IOS 11 | OKCS BANGI




Sejak pelancaran iOS dua minggu yang lepas, kebanyakkan pengguna Apple dah update
OS yang terkini. Walaupun banyak kelebihan baru yang semua orang tahu, tetapi tetap 
ada kekurangan apabila pengguna banyak mengatakan jangka hayat bagi iphone lebih 
pendek dari yang sebelumnya. Jadi disini kami ingin beritahu cara yang terbaik untuk 
memanjangkan jangka hayat bateri iPhone 

70% pengguna mengadu yang bateri mereka mudah habis setelah update iOS 11. 
dalam artikal yang sama, kami menyatakan firma penyelidikan keselamat Wandera
berkongsi data yang mengambil iOS 11 purata 96 minit untuk jangka hayat berbanding
iOS 10 mengambil masa 240 minit.



Walaupun lebih banyak penurunan hayat bateri 50%, ada beberapa perkara yang 
harus diingatkan ( jika anda mahu mendapatkan hak untuk Mengubah taraf iPhone 
anda untuk hayat bateri yang lebih baik.)




Walau bagaimanapun, prestasi bateri iOS 11 tidak kekal dan teruk pada minggu lepas 
ini ia mungkin kekal lebih buruk daripada ios 10 hingga tahap tertentu. Jadi, mari kita 
menyelami apa yang boleh anda lakukan untuk memanfaatkan sepenuhnya bateri anda 
dengan iOS 11.


iOS 11: How to improve battery life


1. Memahami penggunaan bateri anda.


Setting/tetapan  →  pergi kepada icon bateri untuk melihat butiran penggunaan bateri 
anda. 24 jam untuk menunjukkan aplikasi apa yang menggunakan tenaga yang paling 
banyak. tekan pada ikon jam di sebelah kanan memberikan anda pecahan yang lebih 
terperinci berapa banyak masa yang dibelanjakan pada skrin dan di latar belakang 
bagi setiap aplikasinya.







Lihat cadangan hayat bateri tepat berada di atas penggunaan bateri. Ini kan memberi
 anda cara cepat dan mudah untuk mengurangkan penggunaan bateri. Sekarang anda 
berada dalam kedudukan yang lebih baik tapi untuk menjadi lebih cekap ada lagi beberapa 
cara bagi memanjangkan jangka hayat battery iPhone anda.


2. Mode kuasa rendah / low power mode.


Mode kuasa rendah bukan baru dalam iOS 11, tetapi ia adalah ciri yang sangat berguna 
untuk mengurangkan hayat bateri anda apabila diperlukan. Ciri ini berfungsi dengan  
penerimaan mel, memuat semula aplikasi latar belakang, muat turun auto dan banyak lagi. 
Ini bukan jenis ciri yang digunakan setiap hari.



Anda boleh menghidupkan Lower Power Mode di bawah Tetapan/setting → Bateri. 
Walau bagaimanapun, ia sangat berguna untuk mempunyai akses cepat ke Mod Kuasa 
Rendah dengan menambahkannya ke Pusat Kawalan yang direka bentuk semula iOS 11. 
Navigate to Settings → Control Center → Customize ControlsSesuaikan Kawalan, 
kemudian klik tanda   bersebelahan Lower Power Mode.





3. Laraskan Kecerahan Auto dan Kecerahan Skrin / Adjust Auto-lock and 
Screen Brightness


Jika anda melihat penggunaan skrin utama & kunci pada penggunaan bateri anda lebih tinggi daripada yang anda harapkan, semak semula tetapan itu. Jika anda boleh bertolak ansur, 30 saat akan 
membantu anda mengekalkan hayat bateri yang paling minima. Terutama dengan 
sebagian besar iPhone menyokong untuk peningkatan dalam masa 30 saat sangat berbaloi.




Navigate to Settings → Display & Brightness → Auto-Lock.





Menurunkan kecerahan skrin anda juga akan membantu hayat bateri, tetapi ini kemungkinan 
akan kurang jelas pada screen nanti.

4. Latar Belakang App Latar Belakang / 
Background App Refresh



Mod Kuasa Rendah mematikan aplikasi latar belakang bagi refresh semula di seluruh papan, 
tetapi anda boleh menyesuaikan aplikasi mana yang menggunakan ciri ini untuk 
pengalaman yang lebih mudah serta hayat bateri yang lebih baik.




Head to Settings → General → Background App Refresh.





Anda juga boleh memilih untuk menggunakan aplikasi latar belakang semula di Wi-Fi 
sebagai tambahan kepada Wi-Fi dan Cellular. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengguna 
akan mendapati meninggalkan Wi-Fi dan Cellular semasa aplikasi tidak digunakan. 
Ini juga adalah salah satu penyebab mengapa bateri jangka hayat tidak panjang.

5. Location service / Perkhidmatan lokasi




Zaman kini perkhidmatan lokasi sangat penting bagi semua orang bagi memudahkan rakan 

atau orang lain tahu dimana lokasi kita berada.Tapi memerlukan pengunaan Wifi atau Cellular.
Settings → Privacy → Location Services untuk update lokasi anda.




Berhati-hati untuk mana-mana aplikasi yang meminta untuk sentiasa gunakan 

lokasi anda dan beralih ke semasa Menggunakan atau tidak mengunakannya.








SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

Comments

Popular posts from this blog

REPAIR LAPTOP | OKCS BANGI

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?