Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

FUNGSI BARU iOS 11 DAN KELEBIHANNYA | OKCS BANGI

IOS 11 dengan rasminya telah dilancarkan pada 19 September 2017. Sedar tak sedar dah setahun iOS 10 dilancarkan di WWDC 2016. Di WWDC 2017 pula dah muncul generasi seterusnya iaitu iOS 11. Ada beberapa feature baru ditambah untuk memenuhi kehendak pengguna. Apakah feature yang menjadi kelebihan bagi iOS 11? Dibawah ada sedikit ulasan mengenai iOS 11 dari pelbagai sumber yang kami perolehi.

1. User Interface (UI) Baru

Perubahan paling ketara bagi iOS ini ialah pada control center. Anda boleh customize mengikut selera anda. Terdapat perubahan minor pada lockscreen. Jika diperhatikan, font pada lockscreen kini lebih tebal serta lingkarannya yang nipis.


2. Susun Fail Dengan Lebih Mudah

Dengan adanya file manager, ianya dapat memudahkan pengguna untuk memindahkan fail-fail kemana sahaja hanya dengan drag dan drop di split screen. Kesimpulannya, pengurusan data lebih baik pada iOS 11 berbanding iOS 10.

3. One hand keyboard

Feature ini dapat memudahkan anda menaip dengan menggunakan satu tangan sahaja. Tapi ingat, jangan menaip masa memandu ya kawan-kawan.

4. Password Autofill

Kemudahan ini dapat memudahkan anda mengisi password akaun apa-apa sahaja.

5. Screen recording

Jika anda ingin merakam semua aktiviti yang anda lakukan contohnya live di facebook, gelagat penta kills dalam permainan video mobile legends dan lain-lain. Feature ini boleh diaktifkan di control centre.

6. Perubahan Aplikasi Kamera

- Video tidak menggunakan ruang storage yang banyak, terima kasih kepada teknologi compression yang baru ini.

- Live photo boleh di-edit dan di-trim.

7. Night Mode

- Jika anda jenis yang berjaga malam, dan merasakan gadget anda sangat cerah, cuba feature ini.



8. Kongsi Password Wi-fi

Menggunakan feature ini, anda boleh berkongsikan password wifi anda dengan lebih mudah. Lebih-lebih lagi jika anda seorang yang selalu terlupa apa password wifi rumah anda. 

9. Imbas (Scan) Dokumen

Kini anda boleh imbas dokumen, resit dan lain-lain kemudian dihantar terus ke Note.

10. Do Not Disturb lebih pintar

Pemanduan kini lebih selamat. Jika anda jenis yang mudah terganggu dengan bunyi gajet anda sendiri ketika memandu, feature "do not disturb" ini sangat sesuai untuk anda. Do not disturb akan diaktifkan jika ia mendapati anda sedang memandu. Semua notification akan disekat dalam mod Do Not Disturb ini.



11. Double Tap pada Airpod

Feature ini membolehkan anda main atau berhentikan lagu dengan hanya sentuh dua kali pada airpod kiri. Manakala jika sentuh dua kali pada airpod kanan, lagu akan ditukar kepada lagu yang seterusnya.


Perkara yang paling penting, sebagai iOS baru, sudah tentu ianya tidak compatible dengan semua device Apple. iOS 11 hanya boleh dijalankan oleh device generasi baru yang menggunakan processor A7. Berikut adalah device yang boleh install iOS 11 antaranya iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro. Manakala iPhone pula hanya iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 7 dan 7 Plus.



Source/Sumber : cnet , google , theverge



SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi