Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

CARA INSTALL OS X EL CAPITAN (FORMAT) | OKCS BANGI


OS X El Capitan



1. Sambungkan USB pendrive yang mengandungi OS X El Capitan

Selepas pendrive disambungkan, hidupkan MacBook anda, kemudian boot kedalam 
USB pendrive untuk format hard disk MacBook anda. Untuk memasuki pendrive, 
klik pada gambar OS X seperti yang tertera dibawah (sebelah kanan).







2. Buka Disk Utility


Klik Continue.


Klik Utility, kemudian pilih Disk Utility

3. Namakan dan format hard disk.

Panel kiri pada Disk Utility menunjukkan peranti storan (storage devices) yang telah 
disambungkan pada MacBook anda. Pilih storage devices yang mahu format. 
Kemudian klik butang Erase pada panel bahagian atas Disk Utility tersebut.





4. Proses installation sehingga basic setup.


Klik Continue.


Klik Agree dan Continue.


Klik pada hard disk yang akan dimasukkan OS X tersebut.


Tunggu sehingga proses selesai.


Pilih negara anda kemudian klik Continue.


 Pilih tetapan keyboard kemudian klik Continue.


Masukkan butir-butir peribadi beserta password anda.


Selesai pemasangan OS X El Capitan. 

SEBARANG PERTANYAAN BOLEH TERUS CALL/WASAP
KAMI 013-2986104 (Faiz)

-FB-ok computer solution bangi
-IG-ok computer solution bangi
-WAZE-ok computer solution bangi
-GOOGLE MAP-ok computer solution bangi




                              

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi