Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

Image
Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OKCS Bangi

- Orang kata nak cari kedai repair laptop bangi dan kajang ni susah gila. Puas google tapi tak jumpa, ha berita baik pada warga bangi dan kajang, Ok Computer solution bangi repair laptop di sini. Kami dah lama beroperasi sebenarnya tapi malangnya google map tidak di claim, malangnya google map kami telah suspended. Jadi kena buat baru la nampaknya.

- Jadi kepada warga bangi dan kajang kami repair laptop. Kami repair laptop dari brand A-T adalah brand Acer sehingga Toshiba (maksudnya acer asus lenovo samsung msi alienware dell toshiba)

- Jadi kami repair laptop kerosakkan apa?

Kami repair laptopkerosakkan motherboard (contohnya laptop tidak boleh on akibat disambar petir yang menyebabkan chipset dekat motherboard terbakar, kami boleh tukar chipset yang terbakar itu dengan yang baru) contoh macam dibawah Kami repair laptopkerosakkan screen, ( contah screen laptop pecah, kami boleh tukar screen yang baru ) contoh macam dibawah


Selain itu kami repai…

CARA MENYELESAIKAN MASALAH BLUE SCREEN (SCREEN BIRU) | OKCS BANGI

CARA MENYELESAIKAN MASALAH BLUE SCREEN (SCREEN BIRU) | OKCS BANGI

Adakah anda pernah mengalami masalah screen biru secara tiba-tiba ? blue screen dikenali sebagai BSOD pada laptop atau pc.. Apa itu BSOD?
BSOD adalah ( BLUE SCREEN OF DEATH  } bunyi menyeramkan betul tak?






BSOD ini mempunyai nama rasmi tersendiri iaitu Stop Error atau bug check, ia adalah error screen yang biasa dialami oleh Microsoft Windows apabila mengalami critical error, atau system crash yang tak boleh dibaiki.
tidak kiralah anda mengunakan windows apa window 7 ka window 8 ke mahupun window 10...

Kebanyakkannya masalah BSOD berpunya dari perisian baru (hardware baru ) yang tidak sesuai dengan laptop/pc anda..

Antara kesan-kesan BSOD ini ialah pc anda akan terasa berat dan lembab. Windows anda juga akan sering mengalami crash dan kemungkinan windows anda tidak boleh boot (AKA stack dekat window logo)

Anda perasan tak masa Bluescreen tersebut terdapat code, code yang tertentu, 

Antara code (error code ) yang tertulis ialah :






NTFS_FILE_SYSTEM atau FAT_FILE_SYSTEM (0X00000024) atau (0X00000023)
-Error in berlaku pada HDD, menunjukkan masalah berlaku pada partition atau file system dan bukan pada hard disknya. Mungkin berlaku "bad sector" pada hdd atau penyambung yang longgar pada hdd.
-Penyelesaian, sila periksa kabel SATA (ketatkan) atau juga check partition HDD dengan tool check hdd.
UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (0X0000007F)
-Overclock hardware yang berlebihan, komponen pc yang terlalu panas, BIOS, memory dan cpu ada masalah.
-Hardware yang berkaitan ialah Bios Setting, HFS system (Heat Sink and Fan) dan RAM.
-Penyelesaian, set BIOS motherboard pada default settings. Cuci HFS system. Servis dan cuci ram.

DATA_BUS_ERROR atau PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
-RAM memory atau slot di motherboard ada masalah. Masalah pada hardware antaranya RAM, 
Punca berlakunya adalah kerosakan pada RAM.
-Penyelesaian, servis RAM atau tukar yang baru

FATAL_SYSTEM_ERROR (0XC000021A)
-Masalah install benda baru yang incompatible juga mempunyai harmful content. Masalah pada winlogon.exe. Juga ada ubah fail sistem.
-Penyelesaian, masuk safe mode dan restore balik menggunakan "Last Known Good Configuration" masa tekan F8






























NABLE_TO_LOCATE_DLL (0X0000135)
-Masalah file system yang hilang atau kerosakan pada windows registry.
-Penyelesaian, cari file system yang corrupt atau hilang tersebut melalui internet (dll-files.com) dan copy paste kan dalam sistem32 subfolder. Sekiranya sana jugak Gunakan windows system restore.





Rumusan penyelesaian!

1) Windows corrupt atau dijangkiti virus.
• Repair installation windows dengan menggunakan recovery partition atau CD window. Sekiranya tidak memberi kesan, format sahaja dengan windows yang baru.

2) Driver dan software bermasalah.
• Masuk safe mode dengan menekan butang F8 semasa booting windows, buang driver atau software yang menyebabkan windows mengalami error atau corrupt, kemudian restart pc anda.

3) Hardware terlalu panas.
• Cuci system HSF (Heat Sink and Fan) pc/laptop anda.

4) RAM bermasalah.
• Servis RAM atau tukar baru.



Sekiranya anda tidak juga bejaya menyelesaikan masalah, 
sila call/whatsapp kepada kami untuk membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi.

call/wasap : 013-2986104 okcs bangi


PM KAMI DI FACEBOOK :>>> OKCS BANGI <<< 






                                                                                CUSTOMER  REVIEWS 


















Comments

Popular posts from this blog

KENAPA MACBOOK PRO CEPAT PANAS?

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA