Posts

Showing posts from 2018

Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Image
Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi
JAP!Macbook kena servis ke?!!
Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 
Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.
Kelebihan servis macbook?
Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)Kenapa lebih sejuk pulak?Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiriBila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sej…

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Image
Lama juga admin tak update blog ini Jadi kita update location kedai dulu.. so yang mana tak tahu kedai kami di mana kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan Restoran Norhasnizul 15min- Dari ioi putrajaya 10min- Dari Uniten
5min- Dari kilang Denso
3min- Petronas Sungai merab (seksyen 12)
1min- Perantau hill
Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya
nak format laptop pun boleh window 7 window 8 window 10 siap dalam 2jam (format clean) kalau backup ambil masa sikit
Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya

Tapi kalau hardisk terlampau slow, barangkali hardisk bos dah barai kena tukar hardisk baru hardisk baru ada stock boleh siap hari yang sama
Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya
Service PC / laptop dalam 2jam dah siap kenapa perlu service? kalau tak service akan jadi seperti gambar di atas dan di bawah.
Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya




Battery macbook kembung, boleh hantar ke kedai untuk checkup free je kalau bos / sis hantar ke center ken…

Macbook pro a1278 service / Repair macbook Cheras

Image
Macbook pro a1278 service Ramai yang tak tahu  yang macbook ini sebenarnya kena service, tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk.
sebagai contoh:












Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset)
benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering.
tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar..
Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta, sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya!
LOCATION KEDAI?
Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- D…

Solved : laptop Asus x455l HDD FAILURE

Image
Laptop asus x455L HDD failure (hdd rosak)Susah betul cari kedai repair laptop di kajang ini, akhirnya jumpa pun kat google, sampai sesat cari kedai ini..  (en hafiz)

laptop en hafiz mengalami masalah hardisk tak detect serta kerap bluescreen lepas format, susah la mcam ini ada project dan siap lagi, time nak guna la laptop tiba-tiba pulak rosak. pening ar macam ini!.

En hafiz juga telah format laptop dia banyak kali dan masalah ini kerap jadi pada beliau seminggu sekali mesti bluescreen dan kena format setiap masa jadi bluescreen susah la mcam ini
Setelah troubleshoot oleh technician kami, kami dapati laptop beliau mengalami HDD failure atau dikatakan hardisk rosak, punca hardisk rosak boleh dikenal pasti, banyak kali bluescreen. slow nak mampus, banyak keluar error, dan format banyak kali pun tetap sama
Setelah tukar hardisk baru, barulah ok laptop beliau seperti macam laptop baru speed pun dah kembali seperti biasa, cuba banyangkan berapa banyak duit habis untuk buat format sahaja. kalau …

Kedai Servis laptop cepat / OKCS BANGI - KAJANG

Image
Service laptop dalam masa 2jamRamai yang tak tahu  yang laptop ini sebenarnya kena service, tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk.
sebagai contoh: 
















Solved : Laptop Asus A43S tak boleh on

Image
Laptop asus A43s tak boleh on Solved
Laptop Asus saya tiba-tiba tak boleh on, semalam boleh je on stress la macam ni kerja banyak yang belom siap ( En Afiq)
Dengan pantas technician kami terus buat check pada laptop beliau, tukar chargar baru tetap tak boleh on, kita cuba buat service cleaning pun sama tetap tak boleh on, akhir sekali kita cuba tukar charging jack (DC jack) beliau dengan yang baru, alhamdulillah dapat on semua seperti biasa.
DC jack ataupun Charging port jika anda salah guna adapter charging yang voltage dia lebih tinggi motherboard boleh rosak! serta DC jack boleh terbakar, lagi-lagi kalau guna universal charger, hati-hati dengan voltage kadang-kadang tertinggi.
jika anda ada masalah laptop en afiq tak boleh on, anda boleh hnatar kepada kami untuk buat checkup

checkup FREE sahaja





















































LOCATION KEDAI?
Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
keda…