Posts

Showing posts from 2018

Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Image
Lama juga admin tak update blog ini Jadi kita update location kedai dulu.. so yang mana tak tahu kedai kami di mana kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan  Restoran Norhasnizul 15min-  Dari ioi putrajaya 10min-  Dari Uniten 5min-  Dari kilang Denso 3min-  Petronas Sungai merab (seksyen 12) 1min-  Perantau hill Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya nak format laptop pun boleh window 7 window 8 window 10 siap dalam 2jam (format clean) kalau backup ambil masa sikit Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya Tapi kalau hardisk terlampau slow, barangkali hardisk bos dah  barai   kena tukar hardisk baru hardisk baru ada stock boleh siap hari yang  sama   Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya Service PC / laptop dalam 2jam dah siap kenapa perlu service? kalau tak service akan jadi seperti gambar di atas dan di bawah. Kedai computer bandar baru bangi-kajang-putrajaya   Ba

Macbook pro a1278 service / Repair macbook Cheras

Image
Macbook pro a1278 service  Ramai yang tak tahu  yang macbook ini sebenarnya kena service , tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk. sebagai contoh : Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset) benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering. tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar .. Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta , sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya! LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ kedai kita sebela

Solved : laptop Asus x455l HDD FAILURE

Image
Laptop asus x455L HDD failure (hdd rosak) Susah betul cari kedai repair laptop di kajang i ni, akhirnya jumpa pun kat google , sampai sesat cari kedai ini..  (en hafiz) laptop en hafiz mengalami masalah hardisk tak detect serta kerap bluescreen lepas format, susah la mcam ini ada project dan siap lagi, time nak guna la laptop tiba-tiba pulak rosak. pening ar macam ini!. En hafiz juga telah format laptop dia banyak kali dan masalah ini kerap jadi pada beliau seminggu sekali mesti bluescreen dan kena format setiap masa jadi bluescreen susah la mcam ini Setelah troubleshoot oleh technician kami , kami dapati laptop beliau mengalami HDD failure atau dikatakan hardisk rosak, punca hardisk rosak boleh dikenal pasti, banyak kali bluescreen . slow nak mampus , banyak keluar error , dan format banyak kali pun tetap sama Setelah tukar hardisk baru, barulah ok laptop beliau seperti macam laptop baru speed pun dah kembali seperti biasa, cuba banyangkan berapa banyak duit hab

Kedai Servis laptop cepat / OKCS BANGI - KAJANG

Image
Service laptop dalam masa 2jam Ramai yang tak tahu  yang laptop ini sebenarnya kena  service , tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk. sebagai  contoh :  Bahagain motherboard tu ada dua chip satu  prosessor  satu lagi  graphic chip  (ataupun dipanggil chipset) benda yang paling  penting   perlu ditukar adalahkan  thermal paste,  thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat  menyejukkan  chipset tersebut, lagi  kerap  anda guna lagi kerap ia kering. tarikh elok untuk service selalunya  1tahun  sekali dan selok eloknya  6bulan  sekali bagi menjaga chipset itu dari  terbakar .. Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam  minyak hitam kereta , sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti  laptop  ataupun  macbook  anda  wajib  tukar sebenarnya! LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar,

Solved : Laptop Asus A43S tak boleh on

Image
Laptop asus A43s tak boleh on Solved Laptop Asus saya tiba-tiba tak boleh on, semalam boleh je on stress la macam ni kerja banyak yang belom siap ( En Afiq) Dengan pantas technician kami terus buat check pada laptop beliau, tukar chargar baru tetap tak boleh on, kita cuba buat service cleaning pun sama tetap tak boleh on, akhir sekali kita cuba tukar charging jack (DC jack) beliau dengan yang baru, alhamdulillah dapat on semua seperti biasa. DC jack ataupun Charging port jika anda salah guna adapter charging yang voltage dia lebih tinggi motherboard boleh rosak! serta DC jack boleh terbakar, lagi-lagi kalau guna universal charger, hati-hati dengan voltage kadang-kadang tertinggi. jika anda ada masalah laptop en afiq tak boleh on, anda boleh hnatar kepada kami untuk buat checkup checkup FREE sahaja LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan s