Posts

Showing posts from May, 2018

Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Macbook pro a1278 service / Repair macbook Cheras

Image
Macbook pro a1278 service  Ramai yang tak tahu  yang macbook ini sebenarnya kena service , tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk. sebagai contoh : Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset) benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering. tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar .. Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta , sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya! LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ kedai kita sebela

Solved : laptop Asus x455l HDD FAILURE

Image
Laptop asus x455L HDD failure (hdd rosak) Susah betul cari kedai repair laptop di kajang i ni, akhirnya jumpa pun kat google , sampai sesat cari kedai ini..  (en hafiz) laptop en hafiz mengalami masalah hardisk tak detect serta kerap bluescreen lepas format, susah la mcam ini ada project dan siap lagi, time nak guna la laptop tiba-tiba pulak rosak. pening ar macam ini!. En hafiz juga telah format laptop dia banyak kali dan masalah ini kerap jadi pada beliau seminggu sekali mesti bluescreen dan kena format setiap masa jadi bluescreen susah la mcam ini Setelah troubleshoot oleh technician kami , kami dapati laptop beliau mengalami HDD failure atau dikatakan hardisk rosak, punca hardisk rosak boleh dikenal pasti, banyak kali bluescreen . slow nak mampus , banyak keluar error , dan format banyak kali pun tetap sama Setelah tukar hardisk baru, barulah ok laptop beliau seperti macam laptop baru speed pun dah kembali seperti biasa, cuba banyangkan berapa banyak duit hab

Kedai Servis laptop cepat / OKCS BANGI - KAJANG

Image
Service laptop dalam masa 2jam Ramai yang tak tahu  yang laptop ini sebenarnya kena  service , tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk. sebagai  contoh :  Bahagain motherboard tu ada dua chip satu  prosessor  satu lagi  graphic chip  (ataupun dipanggil chipset) benda yang paling  penting   perlu ditukar adalahkan  thermal paste,  thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat  menyejukkan  chipset tersebut, lagi  kerap  anda guna lagi kerap ia kering. tarikh elok untuk service selalunya  1tahun  sekali dan selok eloknya  6bulan  sekali bagi menjaga chipset itu dari  terbakar .. Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam  minyak hitam kereta , sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti  laptop  ataupun  macbook  anda  wajib  tukar sebenarnya! LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar,

Solved : Laptop Asus A43S tak boleh on

Image
Laptop asus A43s tak boleh on Solved Laptop Asus saya tiba-tiba tak boleh on, semalam boleh je on stress la macam ni kerja banyak yang belom siap ( En Afiq) Dengan pantas technician kami terus buat check pada laptop beliau, tukar chargar baru tetap tak boleh on, kita cuba buat service cleaning pun sama tetap tak boleh on, akhir sekali kita cuba tukar charging jack (DC jack) beliau dengan yang baru, alhamdulillah dapat on semua seperti biasa. DC jack ataupun Charging port jika anda salah guna adapter charging yang voltage dia lebih tinggi motherboard boleh rosak! serta DC jack boleh terbakar, lagi-lagi kalau guna universal charger, hati-hati dengan voltage kadang-kadang tertinggi. jika anda ada masalah laptop en afiq tak boleh on, anda boleh hnatar kepada kami untuk buat checkup checkup FREE sahaja LOCATION KEDAI? Kedai kami berada di seksyen 12 jalan s

SSD VS HDD

Image
10 Kelebihan kenapa anda perlu tukar ke SSD (Solid Stage Drive) 1. Solid Stage Drive ataupun nama panggilannya dipanggil SSD mempunyai 20kali ganda laju berbanding hardisk.  ( Kenapa SSD mempunyai 20kali ganda laju berbanding hardisk ?) -SSD menggunakan chip (ia lebih kurang macam pendrive cucuk sahaja terus detect terus boleh buka) berbanding external hardisk lepas cucuk kena tunggu dia detect baru boleh buka data-data yang berada di dalam tu.) 2.SSD juga melajukan boot laptop ataupun computer anda!!! Contoh : sebelom ini boot windows ambil masa dalam 40-50saat ke 1minit tapi kalau guna SSD selalunya akan ambil masa 10-15saat lebih pantas berbanding hardisk! lagi-lagi kalau guna dekat macbook !! Contoh Video. 3.Dapat menjimatkan masa. kenapa dapat menjimatkan masa. Contoh : Menggunakan software berat seperti adobe photoshop, AI AE final cut pro makan banyak ram dan juga SSD dapat mengcepatkan proses rendering pada video mahupun gambar yang anda edit, 4;Dengan

SOLVED : MASALAH WINDOW CORRUPT

Image
SOLVED : WINDOW CORRUPT | OKCS BANGI So today i want to share about window corrupt that happen after window update. before i go more  further that she from semenyih , complain about her laptop have problem window corrupt after window update and this problem make her headache because a lot of work. after searching computer shop in semenyih , the nearest  one is ok computer solution bangi , dan kebetulan kita buka hari ahad. after that she come to our shop complain that her laptop suddenly can't enter windows after window update, so the fastest way is format and reinstall window ..  so after finish reformat window she were very happy can use her laptop and complete her work. lastly she was very happy and thankful because she found the BEST place for send her laptop. Finally thank you sis for trust us for solve your laptop problem and thank you for your review.. Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di : WHATSAPP KAMI TERUS PUN BOLEH >&g

Solved : Repair Macbook Pro Retina A1425 Water Damage

Image
MACBOOK PRO RETINA A1425 WATER DAMAGE ( SOLVED ) Fuh merata bro cari kedai komputer yang boleh repair macbook , tapi tak jumpa-jumpa sebenarnya macbook saya ini t ertumpah air milo BRO , boleh repair tak?? Kalau pergi center harga macam beli baru , pisang woo mana nak cari duit sebanyak tu , belajar pun belom habis lagi!! -(EN Amir)   Setelah check oleh Technician kami,  kami dapati water damage teruk gila. 50-50 kalau dapat diselamatkan dan encik amir proceed untuk buat cleaning service cuci bersih gila-gila punya !! Setelah siap service kami dapati keybaord encik amir memg rosak , charging port rosak Dan berita baik motherboard dan SSD dalam keadaan baik .. Kira ok alhamdulillah dari kena beli baru -( EN Amir) Fuhh memang bernasib baik betul!! Dah la final project dalam tu ,  kalau tak , pisang nak buat SEMUA semula ... Jika korang mengalami masalah water damage seperti en amir boleh cuba nasib buat service cleani