Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Macbook pro a1278 service / Repair macbook Cheras

Macbook pro a1278 service 

Ramai yang tak tahu  yang macbook ini sebenarnya kena service, tukar thermal paste serta kena bersihkan habuk.
sebagai contoh:












Bahagain motherboard tu ada dua chip satu prosessor satu lagi graphic chip (ataupun dipanggil chipset)
benda yang paling penting  perlu ditukar adalahkan thermal paste, thermal paste ini adalah satu cecair yang dapat menyejukkan chipset tersebut, lagi kerap anda guna lagi kerap ia kering.
tarikh elok untuk service selalunya 1tahun sekali dan selok eloknya 6bulan sekali bagi menjaga chipset itu dari terbakar..
Thermal paste ini boleh dibaratkan mcam minyak hitam kereta, sampai KM tertentu kena tukar baru, sama juga seperti laptop ataupun macbook anda wajib tukar sebenarnya!

LOCATION KEDAI?


Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi


        

Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi