Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop

Image
Solved masalah laptop hp pavilion 14 slow dan hang | kedai repair laptop
Hari ini admin ingin berkongi sikit masalah laptop hp pavilion 14slow dan hangteruk. Banyak pengunalaptop hp pavilion 14mengadu dan juga mengkritik kenapa laptop hp pavilion 14 ini menjadi slow dan selalu hang.
Puas mencari kedai repair laptop sekitar bangi ini, susah betul nak cari sampai kena google akhirnya jumpa satu nama kedai computer iaitu ok computer solution bangi.
Owner laptop hp pavilion 14 ini mengadu kepada kami laptop hp pavilion 14 beliau kerap hang dan application freeze( maksudnya semua benda tak begerak, kena force shutdown laptop)(tekan button on lama-lama)

Owner laptop hp pavilion 14 ini memberitahu kami sebelom ini laptop hp paviliom 14 beliau 2gb ram dan beliau tukar 2gb jadi 4gb ram, beliau memberitahu laptop dia laju sekejap tak sampai sebulan jadi balik masalah laptop  slow dan hang ini, owner memberitahu dia sangat-sangat STRESS dah la kerja banyak tidak siap, serta masa tengah nak present…

Solved : Laptop kerap hang | Kedai repair laptop kajang

Kedai repair laptop kajang | laptop kerap hang

Ramai yang datang ke kedai kami mengadu laptop meraka kerap hang, walaupun pakai windows 7 tetap hang, dulu masa ok elok je, makin hari makin teruk hang dia, dah format pun tetap sama jugak!

Itu belom guna window 8 atau windows 10 lagi la laptop hang.
so macam mana nak SOLVE laptop kerap hang ini?

1:LAPTOP HANG KURANG MEMORY (RAM)

App sekarang makin hari makin BESAR, serta makin banyak makan RAM, windows 7 seelok eloknya 4GB ram bagi mengelakkan laptop hang. Ye 4GB ram diperlukan, kalau ada app yang berat seperti AI Photoshop untuk mengelakkan laptop hang elok upgarde ke 8GB ram anda


2:  SELAIN RAM PUNCA KEDUA LAPTOP  HANG ADALAH HARDISK

HARDISK merupakan punca kedua yang menyebabkan laptop hang,kenapa hardisk? elok je hardisk ini

Ye betul sebab hardisk 
Hardisk punca laptop hang? ye betul
-kurang space lagi-lagi hardisk warning low space pehh dia punya hang dia boleh berjam-jam
-hardisk banyak error or bad sector (punca force shutdown
last sekali sebab hardisk lama.. ye la hardisk dah lama sampai masa dia kena tukar baru

3: VIRUS PUNCA LAPTOP HANG

 BUKAN VIRUS YANG INI TAU..

YANG INI

VIRUS MALWARE VIRUS WORM VIRUS TROJAN DAN SEBAGAINYA PUNCA LAPTOP HANG
laptop hang sebab, ye la virus mengganggu system file dan file-file yang penting, macam kita juga kalau sakit semua kerja tak boleh buat betul tak? gitu juga laptop

4:  LAPTOP PANAS LAMA TIDAK DI SERVICE












Tak service je laptop hang? ye betul bila laptop panas dan tempat pengudaraan udara panas keluar dari laptop disekat, maka performance laptop akan berkurangan serta clock speed laptop akan berkurangan, maka laptop akan slow sebab panas, silap-silap boleh TERBAKAR!
service je laptop setahun sekali dah bagus (service tukar thermal paste dan cleaning dust)
kejap je tak sampai 1hari pun.

LOCATION KEDAI?

Kedai kami berada di seksyen 12 jalan sungai merab berhampiran perantau hil, depan sikit perantau hill akan nampak satu pintu gerbang besar, masuk pintu gerbang itu, Restoran RNZ
kedai kita sebelah kedai makan itu.

25min- DARI IOI CITY MALL PUTRAJAYA
15min- DARI UNITEN
10min- DARI KILANG DENSO
5min- DARI PETRONAS SEKSYEN 12

whatsapp = 60132986104
Google map = Okcs Bangi







Comments

Popular posts from this blog

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh