Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Repair Dan Servis Laptop Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Repair Dan Servis Laptop Bangi & Putrajaya

Soalan yang kami selalu terima

Bro kenapa laptop selalu shutdown sendiri, kadang-kadang mati tiba tiba dengan sendiri, tak buat apa-apa pun mati sendiri.
.
Tengok movie pun laptop ni mati apatah lagi kalau main game.
.
Nak buat assigment lagi la susah tengah-tengah buat tu, tiba-tiba laptop ni mati sendiri tak sempat save data T_T habis semua kena buat balik, serius stress bro laptop macam ini, kena beli laptop baru ke apa ini?

Jawapan

Laptop itu last servis bila? kalau tak pernah diservis laptop itu, kena hantar kedai untuk checkup macam kita kalau sakit, demam ke kena pergi klinik buat checkup mana tahu tiba-tiba kena demam denggi ke, habis. haa macam itu.
.
Apa yang diservis pada laptop ini? 

Contoh servis ini kita buka dalam laptop ini, buka habis pada bahagian motherboard tu kita bersihkan semua habuk pada semua bahagian laptop serta tukar thermal paste. alaa macam servis kereta atau moto tukar minyak hitam dan lain-lain..
.
Contoh gambar laptop di servis

Contoh laptop hp di servis

Buka bahagian motherboard
Contoh servis laptop dell
Buka bahagian motherboard dell
Yang selalu menyebabkan laptop rosak bila habuk terlampau tebal pada kawasan kipas sehingga suhu pada laptop terlampau tinggi boleh menyebabkan komponen motherboard terbakar! Jangan main-main tau.

CONTOH





thermal paste sudah kering yang menyebabkan suhu laptop meningkat




habuk terlampau tebal yang menyebabakan laptop cepat panas. boleh terbakar tau

Jadi apa solution untuk panjangkan jangka hayat laptop?

Senang sahaja, lakukan servis cleaning dust + change thermal paste setiap 6 bulan sekali pun sudah cukup harga tak sampai seratus pun, melainkan laptop gaming. Daripada kena ganti motherboard baru yang harganya beratus-ratus ringgit silap-silap kena beli baru. Siapa yang rugi kat situ?

Menghadapi masalah yang sama seperti diatas? ataupun stress dengan laptop lembab? Kerja banyak tak silap sebabkan laptop slow?
Buka application je terus not responding? 😫😫
.
ha boleh dm admin terus. kalau utk fast response! boleh whatsapp saya terus 😉
.
utk WhatsApp office
📲 www.wasap.my/60132986104 (izzat/arif)
.
nak whatsapp admin terus pn boleh.😝
📲 www.wasap.my/60102106221 -hakim

location kedai ?



kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan Restoran Norhasnizul
15min- Dari ioi putrajaya
10min- Dari Uniten
5min- Dari kilang Denso
3min- Petronas Sungai merab (seksyen 12)
1min- Perantau hill

Waze Ok computer solution bangi

Waktu Pejabat:
Isnin - Sabtu 10pagi-9malam
Ahad Cuti

Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi