Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

Repair Dan Servis Macbook Bangi & Putrajaya | Ok Computer Solution Bangi

JAP!  Macbook kena servis ke?!!

Tak pernah dengar pun macbook kena servis ke? selalu guna macbook kita sleep terus je tak pernah pulak dengar macbook kena servis. Jap korang tak pernah dengar ke macbook sebenarnya kena servis setahun sekali? 

Tak pernah dengar ke ? sebenarnya sama je dengan laptop, kalau tak pernah dengar meh admin cerita apa kelebihan servis macbook ini sebenarnya.

Kelebihan servis macbook?

  • Lebih sejuk daripada biasa. (wow sejuk macam mana tu?)
    • Kenapa lebih sejuk pulak?
      • Bila habuk tebal sekat pada fan masalah akan timbul adalah fan tidak  berfungi udara panas akan terkumpul sebab tulah kadang-kadang Macbook tutup sendiri atau mati sendiri
      • Bila fan tak pusing motherboard boleh terbakar tau. hati hati. harga untuk repair motherboard macbook sangatlah tinggi, boleh cecah ribu-ribu ringgi sekali motherboard dh rosak.
      • So bila fan bebas dari habuk yang sekat udara panas senang keluar jadi macbook lebih sejuk berbanding sebelom ini
      • Boleh tengok gambar dibawah untuk rujukkan.







  • Performance yang lebih stabil.
    • Kenapa performance stabil pulak?
      • bila fan telah dibersihkan dan thermal paste telah ditukar suhu pada macbook secara tidak langsung akan turun. ye la dh tukar cooling baru. sejuk la dia. betul tak?
      • so apa jadi kalau tak tukar thermal paste ini?
        • chip pada motherboard boleh terbakar bila sampai suhu melampau tinggi.
          •  Boleh tengok pada gambar dibawah




  • Jangka hayat macbook akan meningkat.
    • Kenapa jangka hayat macbook meningkat pulak? servis je pun.
      •  Konsep dia sama je dengan kereta, jaga maintenance, tukar itu tukar ini. silap-silap 10tahun boleh guna lagi haa gitu
      • Servis macbook 10xganda lagi murah berbanding tukar motherboard baru. rugilah macbook boleh guna lagi, takkan nak tunggu rosak baru nak hantar ke kedai, siapa yang rugi kat situ?

Menghadapi masalah yang sama seperti diatas? ataupun stress dengan laptop lembab? Kerja banyak tak silap sebabkan laptop slow?
Buka application je terus not responding? 😫😫
.
ha boleh dm admin terus. kalau utk fast response! boleh whatsapp saya terus 😉
.
utk WhatsApp office
📲 www.wasap.my/60132986104
.
nak whatsapp admin terus pn boleh.😝
📲 www.wasap.my/60102106221

location kedai ?



kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan Restoran Norhasnizul
15min- Dari ioi putrajaya
10min- Dari Uniten
5min- Dari kilang Denso
3min- Petronas Sungai merab (seksyen 12)
1min- Perantau hill

Waze Ok computer solution bangi

Waktu Pejabat:
Isnin - Sabtu 10pagi-9malam
Ahad Cuti

Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi