Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

Sloved masalah macbook tak boleh boot | kedai repair macbook bangi

 Sloved masalah macbook tak boleh boot | kedai repair macbook bangi 

Hari ini kita dapat satu macbook customer dari bangi, mengalami masalah mac osx tidak boleh boot masuk, dan keluar logo kotak tanda soal.


Jadi apa yang dimaksudnya dengan macbook keluar kotak tanda soal ini? Atau dalam bahasa english dipanggil flashing question mark aka (macbook show folder with question mark)

Untuk pengatahuan korang, flashing question mark / kotak tanda soal ni akan keluar masa kita awal-awal on macbook.


nanti dia akan putih kejap tiba-tiba keluar flashing or blinking kota tanda soal ini.
Maksudnya macbook sedang memberitahu kita yang dia tidak dapat baca / detect HARDISK / SSD yang ada dalam macbook kita.
Relex tak perlu panik atau stress, kami dah sediakan step untuk anda troubleshoot sendiri.
tekan link ini http://bit.ly/1FsdWEb 

ok kita berbalik pasal macbook owner ni.
dia memberi tahu pada kami, sebelom ni OK je macbook ini, baru semalam terjadi sebab tertidur lupa nk shutdown macbook, harini on tiba-tiba keluar kotak tanda soal ini.
Puas juga mencari kedai repair macbook bangi ini, penat google, last-last jumpa Ok Computer Solution bangi dekat facebook JE.


Kebetulan dekat pulak kedai ini, cari jauh-jauh buat apa sedangkan kedai repair macbook bangi dekat je.


Untuk pengetahuan korang kedai kami berdekatan kilang denso seksyen 12, tahu tak kedai makan perantau hill?, haa dah dekat dah tu, kedai repair macbook bangi kami betul-betul sebelah kedai makan RNZ steamboot, masuk je pintu gerbang sebelah perantau hill kedai kami hujung sekali sebelah RNZ steamboot.


Jadi owner macbook pun dah try troubleshoot sendiri, tapi sama juga tak jadi, dah la kerja banyak, dah sakit hati tak jadi, owner pun ambil keputusan untuk bawa macbook dia ke kedai repair macbook bangi (ok computer solution bangi)
Kebetulan pulak owner adalah peniaga online yang menggunakan macbook ini untuk buat kerja-kerja online marketing. 

Setelah di diagnos oleh technicin kami, kami dapati cable hardisk drive flex rosak (aka cable sata macbook la lebih kurang) senang sikit nak faham.

Setelah proses diagnos siap, kami kedai repair macbook bangi pun terus menghubungi tuan punya macbook ini, memberitahu bahawa cable sata macbook beliau rosak dan beliau bersetuju untuk tukar cable sata/flex macbook ini serta dah alang-alang hantar kita suggest sekali owner untuk buat servis cleaning sekali.





Tanpa melengahkan masa, owner nak cepat, tak sampai 2jam kami dah settlekan masalah macbooknya.


Akhirnya macbook ini dapat digunakan semula dan Tuan macbook pun happy dan tidak strees, kerana dapat sambung semula kerja yang tertunggak kerana masalah macbook kotak tanda soal ini.


NAK CARI KEDAI REPAIR MACBOOK BANGI?


boleh wasap admin terus dekat link bawah utk location kedai
https://Bangiokcs.wasap.my


kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan Restoran Norhasnizul
15min- Dari ioi putrajaya
10min- Dari Uniten
5min- Dari kilang Denso
3min- Petronas Sungai merab (seksyen 12)
1min- Perantau hill
Facebook : Ok computer Solution bangi
Google maps : Ok Computer Solution Bangi
Waze Ok computer solution bangi
Waktu Pejabat:
Isnin - Sabtu 10pagi-8malam
Ahad Cuti

Comments

Popular posts from this blog

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi