Masalah laptop off sendiri / auto shutdown

Image
Masalah laptop off sendiri / auto shutdown Artikel kali ini kita nk shere serba sedikit masalah laptop off sendiri / auto shutdown, sebenarnya banyak punca laptop off sendiri / auto shutodwn. semasa tengah guna laptop. buat kerja / assignment ataupun tengah guna zoom kelas online. Tiba tiba laptop off sendiri / auto shutdown. Masa ni pulak la nak laptop off sendiri / auto shutdown, takde ribut takda petir, tiba-tiba jadi laptop jadi macam ini. Jadi apa punca-puncanya laptop off sendiri / auto shutdown ? Masalah Battery, ya betul battery dah rosak walaupun battery stil ada  dalam 50%, try tukar dangan battery baru, kalau battery baru ok maksudnya battery laptop korang dah rosak. solution tukar battery baru. Ok tu untuk masalah battery , masalah lain, kadang-kadang sebab windows yang menyebabkan laptop off sendiri / auto shutodwn. windows dah problem ataupun kena virus boleh jadi. Selain itu, punca lain laptop off sendiri / auto shutdown, laptop dah lama tidak diservis . Ya lama tida

[Solved] Macbook cepat panas! Auto Shutdown sendiri | Okcs Bangi

 [Solved] Macbook cepat panas! Auto Shutdown sendiri | Okcs Bangi

Artikel harini admin nk shere masalah macbook dari En ali yang baru sahja hantar tadi, masalah macbook cepat panas serta sering auto shutdown sendiri. Dekat sini admin nak terangkan serba sedikit kenapa, mengapa, sebab apa macbook cepat panas serta auto shutdown sendiri.

En ali dari putrajaya menggunakan macbooknya untuk kerja editing video serta gambar kahwin. Nak dijadikan cerita baru sahaja balik dari majlis kahwin (kebetulan) majlis kahwin kawan baliknya.

Masa tengah transfer file (gambar/video) tiba-tiba macbook auto shutdown sendiri(mati sendiri).

Tengah transfer file tiba-tiba mati. Mahu tak gelabah tadi elok JE, sekarang tiba-tiba tak elok, nasib gambar/video tidak dipadam lagi dari camera.
Dah la macbook ini satu-satunya yang ada, dengan perasaan panik, stress dan cuak dengan masalah macbooknya.

En ali terus cari kedai repair macbook bangi, terus tekan google map ok computer solution bangi dan membawa macbooknya kepada kami.

Masa technician tengah check macbook en ali, en ali memberitahu macbook dia cepat panas setiap kami nk guna photoshop wajib tutup kejap selapas 1jam guna. Kalau tidak tutup, macbook dia auto shutdown sendiri. (terus mati sendiri)

Buka dalam macbook penuh habuk bos, kami suggest terus en ali utk buat servis cleaning & tukar sekali coolen dia (thermal paste baru) Kata en ali dah lama tidak diservis macbook ini.
boleh bandingkan setiap gambar dibawah.

\



Jadi untuk tidak membuang masa, kami terus suggest En ali untuk buat servis cleaning & tukar thermal paste sekali.






selepas siap servis, tiada lagi masalah macbook cepat panas, serta masalah auto shutdown sendiri itu, En Ali happy dapat menggunakan laptopnya tanpa gangguan.

Macbook sebenarnya perlu tukar coolen dia, thermal paste baru pastu bersihkan fan dan habuk2 yang berada dalam macbook, jika tidak bahang atau uadara panas tidak dapat keluar dari macbook. Bila sampai satu tahap suhu tinggi, itu yang menyebabkan dia mati sendiri. Solution buat servis, tukar thermal paste. insyaAllah ok..


NAK CARI KEDAI REPAIR MACBOOK BANGI?


boleh wasap admin terus dekat link bawah utk location kedai
https://Bangiokcs.wasap.my


kedai kami berhampiran perantau hil landmark kami bersebelahan Restoran Norhasnizul
15min- Dari ioi putrajaya
10min- Dari Uniten
5min- Dari kilang Denso
3min- Petronas Sungai merab (seksyen 12)
1min- Perantau hill
Facebook : Ok computer Solution bangi
Google maps : Ok Computer Solution Bangi
Waze Ok computer solution bangi
Waktu Pejabat:
Isnin - Sabtu 10pagi-8malam
Ahad Cuti


Comments

Popular posts from this blog

KEDAI KOMPUTER BANDAR BARU BANGI-KAJANG-PUTRAJAYA

2 Sebab Kenapa Caj Bateri Handphone Lambat Penuh

Repair Laptop Bangi Dan Kajang | OK Computer Solution Bangi